Srbija ima manje narkomana nego EU

0

Učestalost korišćenja droge niža nego u zemljama EU
 

Najčešće korišćena droga u Srbiji je kanabis, koji je u prethodnih godinu dana konzumiralo 3,4 odsto osoba starosti od 18 do 34 godina i 1,6 odsto od 18 do 64 godine.

 

Kako je istakla šefica Kancelarije za prevenciju pušenja u Institutu za javno zdarvlje "Dr Milan Jovanović Batut" Biljana Kilibarda, droga je kod ispitanika prepoznata kao problem, što nije slučaj s duvanom.

 

"Duvan nije prepoznat kao problem u društvu, iako podaci govore drugačije. Prema podacima, u Srbiji 36,4 odsto odraslih su svakodnevni pušači, i to 40,9 odsto muškaraca i 32 odsto žena", kazala je Kilibarda na konferenciji za novinare u Beogradu.

 

U prethodnih dvanaest meseci, alkohol je konzumiralo 72,2 odsto ispitanika, a pijenje jednom nedeljno ili češće prijavilo je 13,3 odsto stanovnika zemlje.

Količina konzumiranog alkohola je šest i po puta veća kod muškaraca nego kod žena.

 

Za razliku od toga, lekove iz grupe sedativa i hiptonika više su koristile žene (21,2 odsto od ukupnih 22,4 ispitanika).

 

Saradnici u istaživanju iz Evropskog monitoring centra za droge i zavisnosti od droga ukazali su na značaj istraživanja i izrazili nadu da "neće sve stati po završetku monitoringa, nego pomoći državi u rešavanju ovih problema".

 

Istraživanje je obuhvatilo stanovnike od 18 do 64 godina, a rezultati treba da doprinesu boljem sagledavanju situacije ne samo u Srbiji nego i na nivou čitave Evrope.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here