Srbija ima otvoren put ka 15. mestu rang liste UEFA, poslednjem koje od sezone 2021/22 daje dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i jednog u Ligi Evrope. Veliki uspesi Crvene zvezde i Partizana, kao i neuspesi direktnih rivala, širom su otvorili vrata srpskom fudbalu da konačno napravi džinovski iskorak na evro-sceni.

 

Ukoliko ostane ispod 15. mesta, Srbija ne samo da neće imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, već neće imati ni mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope i moraće da igra u Ligi Evrope 2. Ovog leta Srbija se, zbog uspeha Crvene zvezde i Partizana, ali i dve pobede Čukaričkog i remija, probila sa startne 25. pozicije na trenutno 18. mesto. U kvalifikacijama su od naših klubova više bodova sakupili samo Škoti. Velika je šteta što Radnički nije bio na očekivanom nivou i što je eliminisan od estonske Flore.

Na ukupan učinak ima uticaj i što Crvena zvezda nije pobedila na gostovanjima u Litvaniji i Finskoj, a posebno što je doživljen za ukupan skor bezbolan poraz od Helsinkija. Prvak Srbije je, međutim, plasmanom u Ligu šampiona ubrizgao nacionalnom koeficijentu veliki bonus od četiri boda i ukupno je sakupio od početka leta 8,5.

Zbog toga su 12 utakmica koje ove jeseni, počev od srede i gostovanja Zvezde Bajernu, pa do 12. decembra i duela Partizana i Astane, praktično kvalifikacione za obezbeđivanje 15. mesta i svaki osvojen bod i svaka pobeda imaće posebnu težinu. Veliku korist našim klubovima donela su i neočekivana iznenađenja u plej-ofu Lige Evrope, a najviše nas je obradovalo što su ispali PAOK, AEK i Rijeka, klubovi iz konkurentskih država.

Na ruku Srbiji ide i što je uz Škote, od svih direktnih rivala u trci za 15. mesto ostala jedina sa dva predstavnika tokom evropske jeseni, što joj daje veliku početnu prednost. Česi imaju samo Slaviju Prag, i to u grupi Lige šampiona gde će teško osvojiti i bod, a kamoli se plasirati u Ligu Evrope, pa je realno očekivati da do kraja sezone padnu ispod 15. mesta. Pogotovo jer će se sve što skupi Slavija (ako uopšte nešto skupi) deliti sa pet, koliko je učesnika imala Češka na startu sezone.

U nešto povoljnijoj situaciji su Danci, pošto će Kopehagen u grupi Lige Evrope imati realne šanse da skupi neke bodove u grupi sa Kijevskim Dinamom, Malmeom i Luganom, ali će sve deliti sa četiri. Grčka je spala na Olimpijakos koji će teško do nokaut faze Lige šampiona, Kipar na APOEL koji ima laku grupu u Ligi Evrope (Sevilja, Karabak i Didelanž) a Hrvatska na Dinamo iz Zagreba, koji nema mnogo čemu da se nada u grupi Lige šampiona sa Mančester Sitijem, Atalantom i Šahtjorom. Svi bodovi koje skupe Olimpijakos, APOEL i Dinamo iz Zagreba se dele sa četiri, pa će teško napraviti veliki korak napred u državnom koeficijentu.

Kad je u pitanju Partizan, crno-beli imaju ogromnu šansu da naprave veliku stvar i za klub i za srpski fudbal, pošto realno mogu do drugog mesta u grupi ispred Astane i AZ Alkmara, a iza neprikosnovenog Mančester junajteda, koji ne bi smeo da se kocka sa ugledom u ovakvoj konkurenciji. Svaka pobeda i remi u grupi imaće ogromnu težinu, a još ako “parni valjak” obezbedi plasman u šesnaestinu finala, uz makar četiri osvojena boda Crvene zvezde u Ligi šampiona, gotovo da nema sumnje da bi srpski fudbal stigao do pozicije broj 15. i željena dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona od sezone 2021/22.

Nacionalni koeficijent

Nacionalni koeficijent se računa tako što se zbir skupljenih bodova deli sa brojem učesnika koje država ima u sezoni. Tako se svi skupljeni srpski bodovi dele sa četiri, jer su uz Zvezdu i Partizan Srbiju ove sezone predstavljali i Čukarički i Radnički.

Škoti pretnja

Možda i najveću pretnja Srbiji u ovom trenutku predstavlja Škotska, iako ima skoro bod manje na rang listi. Ostrvska država ima dva predstvanika u Ligi Evrope, a imajući u vidu sastav grupa u kojima su Seltik i Rendžers, Škoti imaju realnu šansu da se nakupe bodova koji bi im omogućili skok na rang listi, ali pitanje je da li mogu stignu i prestignu Srbiju, mnogo će zavisiti od toga da li će Seltik ili Rendžers uspeti da “prezime” u Ligi Evrope.

Trenutna rang lista UEFA
13. Češka    26.900
14. Danska    25.750
15. Grčka    25.100
……………………………..

16. Kipar    25.000
17. Hrvatska    23.875
18. SRBIJA    23.500
19. Škotska    22.625

Eliminacione utakmice Zvezde i Olimpijakosa

Zbog činjenice da su nam Grci jedan od direktnih rivala za željeno 15. mesto, utakmice Crvene zvezde i Olimpijakosa praktično imaju težinu eliminacionih kad je u pitanju trka za dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Dueli bratskih klubova imaće ogroman uticaj na konačan raspored mesta na rang listi. Sigurno je da će Zvezda pokušati i da iznenadi makar jednom i Totenhem ili Bajern, ali je jasno da su mečevi protiv kluba iz Pireja presudni i za Zvezdu i za sprski fudbal i da će najverovatnije predodrediti put klubovima iz Superlige u naredne tri ili četiri godine. Ukoliko bi Zvezda pobedila Olimpijakos 1. oktobra u Beogradu i zatim izbegla poraz 11. decembra u Pireju, Grci bi izvesno ostali iza Srbije na rang listi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here