Tanjug
Prestonica imunizacije: Stranci u Beogradu

Plemeniti gest Srbije koja je omogućila besplatno vakcinisanje građana pre svega okolnih zemalja postavio je našu zemlju u posebnu poziciju na karti sveta. “Fajnenšel tajms”, kao i Euronjuz, Franse 24, Al Džazira i sijaset agencija televizija, internet portala, dnevnih novina i časopisa širom planete s neskrivenim čuđenjem, pa i divljenjem zabeležile su da Srbija ne samo da je vakcinisala već više od 2,1 miliona svojih građana, već ima i za strance, pre svega poslovne ljude, i to dok razvijene zemlje ne mogu isto da obezbede svojim građanima.

Tako Frans 24 ističe da Srbija s visokim nivoom vakcinacije predstavlja potpuni kontrast u odnosu na okolne zemlje.

“Ljudi su prešli stotine kilometara da dođu i vakcinišu se u Srbiji koja je po stepenu imunizacije na drugom mestu u Evropi, odmah iza Velike Britanije”, istakao je Frans 24 u reportaži s Beogradskog sajma. Građani FBiH rekli su reporterima ove televizije da je sve teklo kao da su građani Srbije i zahvalili na humanom gestu za koji kažu da će spasti mnoge živote, pošto njihovi političari nisu u stanju da to urade kako treba.

Ali, ovaj fenomen prešao je i okvire regiona. Nemački državljanin Daniel Bindernagel pokušao je da se vakciniše u svojoj domovini i Švajcarskoj, ali je na kraju došao u Beograd odakle se vraća pun lepih utisaka i osećaja zahvalnosti.

Politički analitičar Branko Radun kaže za “Vesti” da je Srbija pokazala da je odlično odradila posao s nabavkom vakcina i da ima dovoljno ne samo za sebe, već i za komšiluk. Prema njegovim rečima, Srbija je takođe pokazala da je prešla preko dešavanja devedesetih prošlog veka i pokazala širokogrudost.

– Beograd je svestan da Zagreb i Sarajevo ne bi učinili ovakav human gest, ali mi smo takvi, a oni drugačiji – kaže Radun.

Vikend za nama bio je promocija Srbije, ali i šamar vladama okolnih država. Građani koji su iz tih zemalja doputovali na vakcinaciju nisu krili da nezadovoljstvo prema njihovim vladama raste jer nisu nabavili vakcine. Zato ima i zluradih komentara na račun Srbije jer su ovim potpuno srušena višegodišnja optuživanja nekih političara o Beogradu kao destabilizujućem faktoru u regionu.

Radun ističe da je reč pre svega o crnogorskom predsedniku Milu Đukanovića koji godinama birače plaši Srbijom.

– Isto radi i lider SDA Bakir Izetbegović koji priča kako Srbija preti BiH i meša se, a ne samo oni već i hrvatski HDZ vladaju na strahu od srpskog nacionalizma i pobeđuju na izborima zbog priča da su oni brana od “zlih Srba”. Njihovi građani su videli da Srbija daje vakcine svima, pa su svi ti političari demantovani na najefektniji način – pojašnjava Radun.

Ko je ovde lud?

Branko Radun stiče da je korisna stvar od ovog srpskog poduhvata, razbijanje negativne propagande.

– Građani u okruženju sada se pitaju: Ko je ovde lud? Srbija je razjasnila kako svari zaista stoje, pokazali smo kako su politički zatrovane zemlje u okruženju, pa će Đukanović i Izetbegović morati da menjaju dosadašnju priču – ocenio je Radun.

Neverovatan fenomen

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić pohvalio je uspehe Srbije na polju vakcinacije.

– Neverovatan fenomen – dok se mnoge zemlje bore da čak i započnu svoj program vakcinacije, Srbija je otvorila vrata mnogim stranim državljanima kojima nude besplatnu vakcinaciju i izbor između zapadnih i istočnih vakcina. Kao druga država u Evropi sa stopom vakcinacije po stanovniku, nakon Velike Britanije, Srbija je takođe prva država na kontinentu koja je organizovala program imunizacije za migrantsku populaciju – ocenio je iguman Sava Janjić.

Genijalan potez Beograda

Sarajevske vlasti, nemoćne da obezbede vakcine za svoje građane i dalje u potpunom muku gledaju kolone automobila na graničnim porelazima kroz RS ka Srbiji. Federalni portal ” Klix.ba”, posle dva dana snebivanja istakao je da se “predsednik Srbije Aleksandar Vučić, želeli to priznati ili ne, nametnuo kao lider celog regiona tokom pandemije, a Srbija kao zaštitnica zdravlja”.

Autor ovog portala istakao je da je Srbija vakcinacijom komšiluka napravila mudar geopolitički i ekonomski potez.

“Putovanje za Beograd košta, kao i boravak u tom gradu bilo da traje nekoliko sati ili dan do dva. Tu je trošak goriva, hrane, pića, eventualnog noćenja i šopinga”, ocenio je sarajevski portal. Ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže da u tom smislu verovatno besplatno vakcinisanje stranih državljana nije trošak za Srbiju.

– Tu podrazumevamo da su te vakcine donirane ili nabavljane za po nekoliko dolara. Tu je i niz drugih faktora, poput činjenice da vakcine imaju ograničeni rok, što nikako ne umanjuje odluku Beograda da vakciniše i građane drugih zemalja. Važno je i što je Beograd pozicioniran kao mesto imunizacije za strance. Oni će usput će potrošiti novac, kao i dolaskom u Beograd. To nisu neki ekstraprofiti, ali dovoljno da se otplati vakcina. To je zaista genijalan geopolitički potez Srbije, ali i u ekonomskom smislu – kaže Čavalić.

Neverovatna zemlja

Svetske turističke platforme odmah su reagovale, čime je naša zemlja dobila besplatnu reklamu. Ističe se da je u zamahu “vakcinalni turizam”, pri čemu je obično reč o skupom putovanju, ali da to ne važi za Srbiju koja imunizuje besplatno. Svetski turistički operateri ističu da je Srbija s vakcinacijom daleko odmakla, za razliku od većine drugih evropskih zemalja. Takođe da je Srbija već donirala nekoliko desetina hiljada doza okolnim zemljama kako bi zaštitile barem zdravstvene radnike.

Uz uputstvo za putovanje i vakcinaciju sajt One mile at time
navodi da postoji direktan let Er Srbije iz Njujorka do Beograda, a autor ukazuje da je već posetio Srbiju koju opisuje kao “neverovatnu zemlju”.

“To je samo još jedan razlog da se otputuje u Srbiju. Ipak, vakcinalni turizam sada pokazuje pun potencijal. Čini mi se da bismo uz malo marketinga mogli videti veliku potražnju za putovanjima u Srbiju. Svaka čast Srbiji za sjajan posao koji radi s distribucijom vakcina”, zaključio je autor.

Kao da su Kinezi

Bošnjaci, Makedonci, Hrvati, Slovenci i građani Crne Gore pohrlili i u nedelju su nastavili da pristižu u u Beograd na vakcinisanje, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik u prilogu o izuzetno pohvalnim utiscima stranih državljana iz regiona o organizaciji cele procedure.

– Seli smo u kombi, nas petoro prijatelja i moja tetka, i (krenuli) za Beograd, bez najave, pa šta bude. Dobili smo besplatnu vakcinu, besplatan nam je bio i parking, a sve je išlo tako brzo kao da su ih Kinezi organizovali – priča Damir Slipičević (52), Sarajlija.

Na parkingu su, kaže Damir, bile stotine parkiranih automobila iz BiH, Makedonije, Crne Gore…

– Fantastično su organizovani, sve je išlo vrlo brzo: upis, kratak razgovor s lekarom u nekom od 30 boksova i vakcinisanje. Nakon desetak minuta, ako nema problema, može se sesti u automobil i natrag – ispričao je Slipičević.