Srbija izvukla faktor iznenađenja u Hagu

0

 

Članovi srpske delegaciji tokom 1. dana rasprave u Hagu

"Srpski tim je osudio je kršenje ljudskih prva na Kosovu 1998. i 1999. godine, ali je postavio i pitanje kakvo je stanje ljudskih prava bilo 1999. godine i kakvo je sada. Postavljeno je pitanje da li je aktuelna situacija sa ljudskim pravima na Kosovu takva da ono zaslužuje nezavisnost", naveo je izvor beogradskog lista blizak srpskom timu.
Drugi značajan potez delegacije iz Beograda je to da su na početku suđenja izvukli kao argument da će odluka Međunarodnog suda, ipak, imati uticaja na sve buduće slučajeve u svijetu.

Iako su zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova očekivale da će srpski tim argument istaći kasnije, odlučeno je da se, ipak, istakne i to viđenje problema i tako podigne ulog u procesu pred Međunarodnim sudom pravde.

Uoči rasprave pred Međunarodnim sudom pravde okupila grupa kosovskih Albanaca koja je skandirala uvrede na račun šefa srpske delegacije Dušana Batakovića i ministra inostranih poslova Srbije Vuka Јeremića.

Grupa kosovskih Albanaca skandirala je: "Bataković rasista", "Јeremić fašista" i "Isti ste kao Milošević", navodi list.

Drugi beogradski list piše da je veliki uspeh srpske delegacije to što "nije procurio" ni jedan detalj iz obrazloženja, u kojem se Srbija pozvala na kršenje ljudskih prava, a koji je pročitan pred Međunarodnim sudom pravde.

"Pošto smo želeli da napravimo iznenađenje svojom argumentacijom, morali smo posebno da vodimo računa da nijedna reč ne procuri. Svi govori su pisani samo na kompjuterima koji nisu povezani na Internet, komunikacija mejlom između članova delegacije bila je zabranjena, sastanci su održavani na posebno pripremljenim mestima…", rekao je neimenovani sagovornik iz srpske delegacije.

Argumente za i protiv legalnosti secesije Kosova drugog dana rasprave pred 15 sudija Međunarodnog suda pravde u Palati mira u Hagu iznose Albanija, Nemačka, Saudijska Arabija i Argentina.

 

Albanija

Albanija je ocenila da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

 

"Albanija je priznala nezavisnost Kosova i smatra da je ona u punom skladu sa međunarodnim pravom", rekao je ambasador Albanije u Holandiji Gazmend Barbuluši.

 

Napominjući da je "Albanija iz očiglednih razloga veoma zainteresovana za raspravu", Barbaluši je sugerisao da je pravo naroda Kosova da se otcepi od Srbije proizašlo iz "decenije sistematskog kršenja ljudskih prava" kojem su ga od 1989. Podvrgle vlasti u Beogradu.

U sredu se sudu obraća i delegacija Argentine. Ta zemlja nije priznala Kosovo, a Međunarodnom sudu pravde uputila je jedan od najobimnijih pisanih podnesaka u kome se osporava legalitet jednostranog priznanja nezavisnosti. Podsetimo, u delegaciji Srbije nalazi i se i Argentinac Marselo Koen, ekspert za međunarodno pravo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here