youtube.com/Study IQ education

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Havijer Kolomina Piris izjavio je da je Srbija cenjen i dugoročni partner alijanse i da treba više učiniti kako bi srpski građani bili bolje upoznati sa saradnjom dve strane.

U intervjuu agenciji Beta uoči posete Beogradu, Kolomina Piris je rekao da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da od Beograda isključivo zavisi kakve će odnose imati sa alijansom.

– Srbija i NATO su partneri već 15 godina. Tokom tog vremena, naše partnerstvo se značajno razvilo. S druge strane, građani Srbije nisu uvek svesni nivoa saradnje njihove zemlje i NATO, kao ni koliko toga radimo zajedno. Javna diplomatija je stoga još jedno polje gde imamo posla, za dobrobit Srbije i NATO – kazao je Kolomina Piris, koji danas počinje dvodnevnu posetu Beogradu.

Kolomina Piris, koji je od septembra ove godine zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku i njegov specijalni predstavnik za Kavkaz i centralnu Aziju, naveo je da je partnerstvo Srbije i NATO “jako i stabilno” i da dve strane sarađuju na više nivoa, u političkom, vojnom i naučnom domenu.

– Srbija je cenjen i dugoročni partner našeg saveza, još od 2006. godine, kada se učlanila u program NATO Partnerstvo za mir. Uopšteno gledano, sadašnja saradnja je intenzivna i obostrano korisna, uspostavljena na način da se najbolje ispune potrebe Srbije, pri čemu Srbija sama odredjuje dinamiku i opseg aktivnosti – dodao je španski diplomata.

On je rekao da je saradnja sa alijansom “od direktne koristi za građane Srbije, za mirnu i stabilnu budućnost te zemlje, kao i za širi region Zapadnog Balkana”.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da Beograd najviše kupuje oružje od Rusije i Kine, Kolomina Piris je kazao da je Srbija suverena zemlja i da NATO “u potpunosti poštuje bezbednosne i spoljnopolitičke aranžmane koje odabere”. Dodao je da su vojne nabavke “pitanje nacionalne odluke”.

– Tačno je da bismo pozdravili kada bi zvaničnici i mediji u Srbiji više saopštavali javnosti u Srbiji koliko toga ova zemlja radi sa Zapadom i koliko joj Zapad doprinosi u pogledu opreme i podrške. Ta poruka se nekad građanima Srbije ne saopštava onoliko jasno koliko bismo voleli – naveo je.

Kao najočiglednije koristi od članstva u NATO, Kolomina Piris izdvaja raspodelu troškova i zajedničku odgovornost za bezbednost.

– Odlični primeri raspodele troškova su aktivnosti NATO vazdušnog patroliranja. NATO vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost da očuva integritet, bezbednost i sigurnost svog vazdušnog prostora. Za države članice koje nemaju neophodne vazdušne sposobnosti postoje sporazumi kojima je obezbeđen jedinstven standard bezbednosti u čitavom vazdušnom prostoru NATO u Evropi – rekao je španski diplomata.

Kao primer je naveo da članice NATO Albanija, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora nemaju neophodna vazduhoplovna sredstva kojima bi doprineli NATO vazdušnom patroliranju iznad sopstvenih teritorija, i da samim tim njihov vazdušni prostor obezbeđuju letelice drugih zemalja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here