M. Stanković
"Vesti" u Fersmoldu: Nataša Stanojević, Doris Makita Holc i Silke Derkum

U maloj brošuri gradića Fersmold, nedaleko od Osnabrika, u pokrajini Severna Rajna Vestfalija, koja je naslovljena “Prijatelji za prijatelje” predstavljeni su rezultati saradnje između dva prijateljska grada, nemačkog Fersmolda i sremskog Vrdnika.

Navedeni su i važni datumi među kojima je najznačajniji jul 2012. kada je osnovano udruženje za kooperaciju Vrdnik – Fersmold. Osnivanju udruženja prethodilo je nekoliko uzajamnih poseta, a sve zahvaljujući Draganu Dragičeviću iz Vrdnika koji je nekoliko godina živeo i radio u Fersmodlu.

Od osnivanja udruženje ima oko sto članova, a šestočlanim predsedništvom predsedava Doris Makita Holc.

– Cilj udruženja je razumevanje među ljudima Vrdnika i Fersmolda i Srbima i Nemcima koje negujemo kroz međusobne posete. Naša saradnja je naročito jaka u oblastima koje obuhvataju mlade, sport i kulturu – rekla nam je Makita Holc.

Značajan član predsedništva je i Silke Derkum novinar, koja beleži sve važnije događaje o radu društva. Brojni su njeni članci u lokalnim novinama “Haller Kreisblatt”
kojima doprinosi da se prevaziđu predrasude i da se pozitivni stavovi o Srbima i Srbiji šire, što i uspeva.

Jednu od interesantnih izjava posle posete Vrdniku dala je Ute Divald:
– Ja sam do sada znala samo negativne stvari o Srbiji, ali sam posle posete bila iznenađena kako je tamo lepa priroda, a ljudi otvoreni i gostoljubivi. Ja ću u mom okruženju reklamirati Srbiju, jer smatram da je važno da se izbriše negativni imidž.

Dolasci mladih iz Vrdnika u Fersmold bili su vezani i za velike festivale u ovom gradu kada nastupaju folklorne grupe iz Španije, Poljske sa kojima su takođe uspostavljene partnerske veze.

Svake godine dolaze i mladi fudbaleri iz Vrdnika uzrasta od 12 do 14 godina koji se uključuju u takmičenja, a saradnja poljoprivrednika je već odlično razvijena. Cilj je da se postignu direktni kontakti u što više oblasti.

U monografiji Fersmolda tekst je napisan na nemačkom, engleskom, španskom, poljskom i srpskom jeziku.

Sa Dunava u manastire

– Ove godine ćemo tokom uskršnjih praznika organizovati posetu prijateljima u Vrdniku uz čiju pomoć ćemo realizovati ekskurziju koja obuhvata plovidbu Dunavom od Vrdnika do Sremskih Karlovaca, izlet na Frušku goru i posete manastirima i šetnju po Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi – kaže nam Silke Derkum.
Udruženje ima odličnu saradnju sa srpskom zajednicom u svom gradu, a godinama je Nataša Stanojević bila član uprave udruženja.

Izvor:
M. Stanković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here