Tanjug

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da nije fer da rešenje pitanja Kosova bude preduslov za to da Srbija uđe u EU ili ubrza svoje integracije.

– Nije fer da to bude preduslov i ne sme tako da bude – rekao je Sijarto za TV Prva.

Politički gledano, naveo je on, neke zemlje u EU i institucije u Briselu smatraju da je to politički preduslov jer je to, kako kaže, dobra referenca za njih, zbog čega ne bi podržali napredovanje integracije Srbije, i to je veliki problem.

Sijarto je rekao da je šteta što Srbija nije otvorila ove godine nijedno poglavlje u pregovorima u članstvu i da je to sramota za EU, a ne za Srbiju.

– Srbija je ozbiljna država i ne treba da igramo igre sa njom. EU treba da kaže direktno da li smo spremni za ubrzanje pregovora ili ne – rekao je šef mađarske diplomatije.

On je ponovio da se Mađarska zalaže za ubrzanje evropskih integracija Srbije, jer smatra da je u interesu EU da Srbija postane njena članica, barem koliko je to u interesu i Srbije.

Srbija je tehnički već spremna za otvaranje šest novih poglavlja, kaže Sijarto i dodaje da ne razume zašto se odbacuje prilika da se govori o važnijim pitanjima evropskih integracija.

On je rekao da je poslednji put na samitu EU pokrenuo pitanje da li postoji pravna prepreka zašto ne može Srbija da se otvori šest poglavlja i da je dobio odgovor da ne postoji.

– To znači postoji samo politička prepreka, a to znači da sve države članice to žele, mogli bismo da otvorimo šest poglavlja. Evopske zemlje koje se navodno zalažu za proširenje i navodno su za integraciju Zapadnog Balkana, treba to jasno da kažu – istakao je šef mađarske diplomatije.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, Sijarto kaže da kada dođe do neke krize, nedostaje liderstvo EU.

– Svi mi, članice EU, borile smo se da dobijemo opremu: maske, uređaje, respiratore na istom tržištu u Kini, naši posrednici su se svađali, ‘tukli’ su se oko toga ko će šta da uzme…Nije bilo nikakve koordinacije iz Brisela, jer te institucije mogu da upravljaju stvarima maksimalno u mirnodopskim uslovima, ali kad imamo krizu, nedostaje liderstvo EU – ocenio je Sijarto, prenosi Tanjug.

1 COMMENT

  1. Ја се уздам у Хрвате , те да ће они спречити улазак Србије у ЕУ. Овде би остала празна ледина.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here