EPA-EFE
Vladimir Putin i Angela Merkel

Varšava snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na samitu u Poznanju, koji se završio 5. jula.

Predsednik udruženja Evropskog veća za demokratiju i ljudska prava Januš Nedzvecki smatra da je za Poljsku važna neformalna politička platforma „Inicijativa tri mora“, koja uključuje države-osovine Baltik-Jadran-Crno more i koja se, prema njegovom mišljenju, nalazi pod kontrolom SAD.

Nedzvecki smatra da je stvaranje sanitarnog pojasa, koji odvaja Nemačku od Rusije, veoma popularna ideja unutar poljskih političkih elita. Uključivanje zapadnobalkanskih zemalja u „Inicijativu tri mora“ razlog je zašto je Poljska zainteresovana za integraciju Srbije i drugih država u EU, navodi on.

Prema izveštaju „Balkanski smer“, koji je objavio Centar za analize Jagelonskog kluba, gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana spadaju u kategoriju najmanjih evropskih ekonomija i najsiromašnijih zemalja van Istočnog partnerstva.

Poređenja radi, Crna Gora, koju autori izveštaja nazivaju najbogatijom zemljom Zapadnog Balkana, značajno je siromašnija od Bugarske, najsiromašnije zemlje EU. Ukupan BDP zapadnobalkanskih zemalja po paritetu kupovne moći manji je od 275 milijardi dolara, tj. manji je od BDP-a Mađarske.

Predsednik udruženja Evropskog veća za demokratiju i ljudska prava Januš Nedzvecki smatra da će u zemljama koje se nalaze na periferiji EU biti razmešteni kapaciteti samo za proizvodnju sirovina, dok će konačni proizvodi biti isključivo pravo velikih evropskih zemalja, poput Francuske ili Nemačke. To u praksi znači da će „stara Evropa“ samo koristiti jeftinu radnu snagu na Balkanu.

– Ovo je plan za jačanje ekonomije EU, koji je i dalje efikasan – kaže Nedzvecki.

Kada je reč o Poljskoj, Varšava nema nikakve ekonomske interese na Balkanu, kategoričan je ovaj analitičar. On ističe da Poljska nema mogućnost da izađe na balkanska tržišta i da preuzme kontrolu nad unosnim branšama njihovih ekonomija. Zato, za Poljsku je integracija Zapadnog Balkana važna pre svega sa geopolitičke tačke gledišta, jer Varšava i dalje sprovodi spoljnu politiku koja je definisana u Vašingtonu.

Nedzvecki smatra da će EU i dalje vršiti pritisak na Srbiju kako bi se obezbedilo istovremeno stupanje Srbije i Kosova u EU, nakon što Beograd prizna nezavisnost Kosova.

3 KOMENTARA

  1. Glupi neistiniti tekst autora koji je sa svom namerom perfidnim načinom pokušao da predstavi kosovo kao važan faktor i da očekuje da će Srbija da ga prizna? Nikada se to neće desiti a vi vesti nemačke novine koje ste finansiran od nemačke radite protiv Srbije i Srpskog interesa ste odavno provaljeni!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime