R. Lukić
Seniore predvodili najmlađi: Magdalena Dević, Elena Pavlović i omladinci Lejla Džamić, Luka Majstorović i Marija Vignjević

Folklorno društvo Srbija koje deluje pri hramu Svetog Save u Hanoveru nastupilo je u ovom gradu na proslavi Dana Donje Saksonije koji je u prethodnih 25 godina prvi put slavljen u glavnom gradu ove nemačke pokrajine.

Dvadeset članova seniorske grupe i nekoliko najmlađih, obučeni u živopisne narodne nošnje pri svakoj najavi srdačno su pozdravljeni gromkim aplauzom, a kada su prolazili pored naših zemljaka u publici propraćeni su i uzvicima: “Srbija, Srbija!”

Prethodno su u kilometarskoj koloni u kojoj je marširalo više od 80 klubova i udruženja iz Nemačke i više zemalja Evrope, članovi FD Srbija bila jedni od najzapaženijih, jer posle mnogih nastupa u gotovo svim većim mestima ove severno-nemačke pokrajine imaju i brojne “navijače”.

Raspevane: Članice Srbije najednoj od bina

Prilikom nastupa na bini euforiji su doprinele i najave u kojima je spiker svaki put isticao da FD Srbija u Hanoveru deluje više decenija i da je za to vreme redovan učesnik na proslavama Dana Donje Saksonije u drugim gradovima, kao i da je na raznim svečanostima nastupala širom Nemačke. U dva nastupa na dve različite bine naši folkloraši su pred oko 3.000 gledalaca odigrali “Beogradski mali pijac”, nekoliko koreografija iz Niša i Vlaške igre iz Kobišnice, koje je s ansamblom pripremila koreograf Marina Lazarov.

Iz FD Srbija posebnu zahvalnost iskazuju nastavnici Nataši Macanović, koja u školi pri hramu predaje folklor, za svesrdnu pomoć u pripremanju nastupa.

Za tri dana koliko su svečanosti trajale kroz Hanover je, prema proceni organizatora prošlo više od pola miliona posetilaca.

Trijumf: Nastup pred hijadama gledalaca

Rado pokazujemo našu tradiciju

– Nama je zadovoljstvo da igramo pred nemačkom publikom, jer na tim nastupima najčešće srećemo ljude koji vole ne samo naš folklor već i našu Srbiju. Srećni smo i ponosni što našim igrama i nošnjama možemo da im prikažemo bogatstvo srpskog etnosa, ali i kulturnu baštinu drugih naroda koji žive u Srbiji. Rado idemo kad god nas pozovu, a kad god je moguće povedemo i najmlađe, jer oni moraju da nas naslede, a za to ih treba i pripremiti – kaže senior Dragan Niculović.

On ističe da već sad imaju zakazan nastup početkom septembra u Bremenu.

Dragan Niculović (dole desno) sa članovima ansambla

Rođendani

Donja Saksonija je istovremeno sa ovim velikim praznikom obeležila i svoj 75. rođendan. Naša grupa Srbija, od Donje Saksonije mlađa je 35 godina i ovog leta obeležiće svoj 40. rođendan. FA Srbija je osnovan 1982. godine, u vreme kada Srbi u Hanoveru nisu imali ni hram ni prostorije za probe. Danas su u celoj pokrajini poznati i među Nemcima.