Tanjug
Most preko dve reke: Predsednik Aleksandar Vučić

Auto-put “Miloš Veliki” od Beograda do Čačka, dugačak 120 kilometara, kompletiran je deonicom od Surčina do Obrenovca. Svečano otvaranje trase u dužini od 17,6 kilometara obavljeno u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se zahvalio vrednim radnicima jer ugovorom je bilo predviđeno da cela deonica bude završena do 5. januara 2020, ali je urađena pre roka.

– Radnici su napravili veliki posao za našu zemlju, hvala im na borbenosti i čestitam svim građanima Srbije otvaranje deonice Surčin-Obrenovac. Od Beograda do Čačka stizaće se za sat vremena, to je ono što smo sanjali decenijama! Čestitam narodu Arilja, Ivanjice, Požege, Užica – poručio je Vučić dobacivši šaljivo v. d. direktoru JP Putevi Srbije, Čačaninu Zoranu Drobnjaku da sve ovo on namešta, da auto-put ide do Čačka i da se od Beograda stigne za sat vremena.

Vučić je obilazeći novi auto-put i most kod Obrenovca na Savi i Kolubari, u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije ČČ, koja gradi deo od Preljine do Požege, dobio obećanje direktora kompanije Džang Sjaojuena da će i taj posao biti brzo završen, i to do kraja 2021. godine. Predsednik nije krio zadovoljstvo.

Sreća bez kraja

– Hteo sam da skačem od sreće! To je jak kraj, vredni domaćini, to za dve godine da se završi… Da još podignemo taj kraj posle svih udara. Građani će za tačno dve godine ići auto-putem od Beograda do Požege i više se neće mučiti vožnjom kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru. Lučani i okolna mesta će da procvetaju, a Čačak će postati centar sveta – kazao je Vučić i veselo pitao snimatelje i fotoreportere: “Ljudi, kako vam se sviđa, momci, zar nije lepo?!”

On je rekao da je auto-put do Požege velika stvar i za njega lično jer će se završiti taman u vreme kada njemu ističe mandat.

– Mogu onda ponosno da odem – kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je zahvalan premijerki Ani Brnabić i ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović, a onda je opet obratio pažnju na radnike.

– Pre neki dan sa Drobnjakom sam obišao deonicu i smrzao sam se, a oni ljudi su napolju i rade satima – rekao je Vučić na novom mostu, nadomak petlje Surčin.

Projekti za budućnost

Ističući važnost ovakvih projekata, predsednik Vučić ukazao je da je pre sedam godina Koridorom 10 (Od Beograda do Niša i dalje do bugarske i makedonske granice) prolazilo 34 miliona vozila godišnje.

– Sada imamo 60 miliona, a sledeće godine ići ćemo na 75 miliona vozila – rekao je predsednik i dodao da stranci sve više koriste našu zemlju za tranzit, što privlači investitore.

On je istakao da Srbija za sve planirano ima novac, a i povoljne kredite koje dobija od Kine i otplaćuje na vreme, pa zato nema porast javnog duga kao neke zemlje u okruženju.

U tom smislu predsednik Srbije najavio je da će 28. decembra predstaviti plan za razvoj Srbije koji “neće biti samo spisak lepih želja, već plan sa veoma snažnom reformskom agendom za rast od šest i više odsto do 2025. godine”.

– Želimo da budemo prvi u Evropi po stopi privrednog rasta – poručio predsednik.

Kineske pare i stručnjaci

Vrednost radova na otvorenoj deonici bila je 233,67 miliona dolara. Investitor su Putevi Srbije, a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine. Glavni izvođač je Čajna komjunikejšn konstrakšn čija je ćerka firma gradila i Pupinov most na Dunavu između Zemuna i Borče.

Na Titovoj pruzi

Predsednik Srbije rekao je da bi želeo da od Beograda do Niša bude izgrađena brza pruga, kao što će biti urađena i do Subotice i dodao da je to jedina dilema koja ostaje oko infrastrukturnih planova, zbog cene.

On je objasnio da je sve je jasno za prugu od Niša do Preševa i Dimitrovgrada, gde će biti pruga za brzinu od 120 kilometara. Za brzu prugu do Niša cena dramatično skače za 800 miliona. Vučić je rekao da bi voleo da se nađe izvor za taj novac jer želi Nišu status Novog Sada.

– Kod pruge nešto smo slabiji od Tita, ali ćemo ga stići za nekoliko godina – našalio se predsednik.

Čamci za policiju

Svečanosti je prisustvovala i kineska ambasadorka Čen Bo koju je predsednik Vučić pitao za čamce za a rečnu policiju.

– Da vidimo da li je moguće da se od kineskih prijatelja koji to prave jeftino nabavi i do 20 novih plovila za rečnu policiju – objasnio je Vučić