Srbija kandidat za EU do 2011.

0

 Razgovor u Briselu protekao uspešno: Boris Tadić
 

"Upoznao sam visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da Srbija čini sve da ih uhapsi i da Vlada Srbije i ja kao predsednik od te akcije hapšenja ni po koju cenu nećemo odustati", rekao je Tadić novinarima posle sastanka sa Eštonovom.

 

Predsednik Srbije je dodao da je sa visokom zvaničnicom EU razgovarao o evropskim integracijama Srbije, kao i o regionalnoj saradnji na prostoru Zapadnog Balkana.

Tadić je ponovio stav da Srbija nikada neće ni eksplicitno ni implicitno priznati nezavisnost Kosova, ali da je zainteresovana da se otvore pitanja regionalne saradnje kao što su pitanja trasporta i komunikacija, kako bi se obezbedilo dobro funkcionisanje celog regona.

 

 

Prema rečima Tadića, otvaranje tih pitanja obezbedilo bi funkcionisanje čitavog regiona.

"Saglasili smo se da sve što činimo u regionu mora doprineti stabilnosti i miru, jer se samo na taj način ovaj region i Srbija mogu biti priključeni Evropskoj uniji", izjavio je Tadić.

 

Forum, koji oragnizuje nemački Maršalov fond, počeo je danas i trajaće do 28. marta, a među učesnicima su najavljeni i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku u bezbednost Ketrin Ešton, predsednik EK Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek.

Najavljeni su, takođe, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar OEBS Mark Peren Brišambo, predsednik Svetske banke Robert Zelik, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Fil Gordon, generalni direktor Svetske trgovinske organizacije Paskal Lami i drugi.

Predsednik Srbije je istakao da danas Srbija inicira i pokreće ta pitanja i želi, da predstavnici Albanaca na Kosovu učestvuju na regionalnim forumima, ali je dodao, i da Srbija ima crvenu liniju.

"Bilo bi veoma nepovoljno ako bi albanske institucije pokušale da to pitanje iskoriste za implicitno priznanje Kosova. Srbija neće prihvatiti takvo rešenje i time bi se sprečila regionalna komunikacija", istakao je Tadić.

Govoreći o nedavnom samitu koji je održan na Brdu kod Kranja, Tadić je kazao da veruje da je postojala najbolja volja od strane slovenačkog i hrvatskog premijera, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, i da su svi želeli da se pokrene regionalna saradnja, jer je to korisno za sve građane.

"Možda su napravljene neke tehničke i metodološke greške u razgovorima kako da se organizuje samit. Želeo sam da se pronađe rešenje, na žalost nismo uspeli. Ali, bože moj, sledeći put verujem da hoćemo", rekao je Tadić.

On je, takođe, ukazao na značaj održavanja sledećeg samita, najavljenog za kraj maja ili početak juna u Sarajevu.

Tadić će sutra u glavnom gradu Belgije učestvovati na konferenciji "Brisel forum 2010.", na panelu posvećenom Balkanu.

Učesnici tog panela su i evropski komesar za proširenje Štefan File, hrvatski predsednik Ivo Josipović i američki kongresmen Džordž Vojnovič.

Kako je najaveljeno, Tadić će se sutra sastati i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i drugim zvaničnicima EU i učesnicima konferencije.

 

Tadić: Srbija protiv podele i dezintegracije BiH

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Briselu da se Srbija protivi bilo kakvoj podeli Bosne i Hercegovine i dezintegraciji te države, jer bi to bilo u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom.

Tadić je nakon susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekao da je tokom razgovora ponovio principijelan stav Srbije da se protivi podeli BiH, ali da prihvata sve što tri naroda i dva entiteta u BiH nađu kao prihvatljivo rešenje.

"Ako je to i promena Ustava, ako su svi saglasni, Srbija to podržava", zaključio je predsednik Srbije.

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here