Tanjug
VIZIJA: Aleksandar Vučić i Emir Kusturica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u Zlatiborskom okrugu Užice, Bajinu Baštu i Mećavnik-Drvengrad, gde ga je dočekao domaćin proslavljeni reditelj Emir Kusturica i upoznao s turističkim kompleksom.

Ovo etno-selo izgrađeno je na brdu Mećavnik po zamisli Kusturice za potrebe snimanja filma “Život je čudo”, i od tada privlači turiste, a predsednik nije krio oduševljenje.

– Neverovatno izgleda, pogledajte šta je čovek uradio. Da živim 50 života ne bi mi palo na pamet da ovakvo nešto napravim niti uradim. Ovo je nešto što ostaje Srbiji i srpskom narodu. Samo je neko genijalnog uma kao vi, Emire, mogao ovo da uradi. Čestitam vam na pameti, snazi i istrajnosti i na uspehu koji ste napravili za sve nas.

– rekao je Vučić koji je nakon razgovora s Kusturicom ušao u Crkvu Svetog Save u Drvengradu.

Narodno jedinstvo

Predsednik se zahvalio Kusturici na gostoprimstvu.

– Ali, zahvalan sam i na svemu što je uradio za narod, za naše nacionalno jedinstvo i svemu što čini i za Srbiju i za Srpsku i što je uradio u Zapadnoj Srbiji. Emir je probudio sve ono što je bilo usnulo decenijama, čak i vekovima i što ovde živi i bori se svaki dan sa mnogim nedaćama – rekao je Vučić.

On je istakao da država pomaže i da će za 15 dana krenuti da gradi put od Mećavnika ka Mitrovcu na Tari. Predsednik je ukazao da je reč o velikom ulaganju koje stvara mnogo potencijala za razvoj turizma.

Bajka iz ničega

Kusturica se zahvalio predsedniku što pomaže i istakao da se danas vide rezultati u svakom pogledu.

– Dom možete pronaći bilo gde ako to želite. Ne znam da li je predsednik nekad davao izjavu na travi, kao što to rade ispred Bele kuće. A ovde sam snimao film “Život je čudo”, kad nije postojala ni ova trava, već samo brdo na ničijoj zemlji. Posle snimanja filma je pala odluka da se nešto uradi, da bismo posle 17 godina došli do ovolikog objekta na šest hektara. Život na selu ne podrazumeva samo seljake, već i ljude koji su rešili da žive tamo gde ima čistog vazduha. Ovde ima sve što u Švajcarskoj možete da nađete u selima blizu gradova. Ovde su svirali i dirigovali najbolji violinisti i dirigenti sveta – rekao je Kusturica.

Užice peti klinički centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska Zlatiborskog okruga najavio je ulaganje od 80 miliona evra u Zdravstveni centar Užice i radove na obilaznici vredne 30 miliona do sredine oktobra.

– Imaćete sve novo. Teško da će Klinički centar u Kragujevcu da košta toliko, samo će za Beograd biti potrebni više novca. Tim ulaganjem Užice će postati veliki zdravstveni centar u Srbiji – rekao je Vučić i najavio je i povećanje plata zdravstvenim radnicima najkasnije do 1. januara, ali i fenomenalne uslove za rad.

Vučić je razgovarao sa zdravstvenim radnicima i zapitao se pitao da li je realno da ništa nije ulagano u bolnice od 1987. godine.

– Prošle godine najmanje tri milijarde evra otišlo je na zdravstvo. Uložićemo još dosta, reč je o ogromnim parama. Još samo da (užičkom zdravstvenom centru ) damo status i to bi bio peti klinički centar u Srbiji – najavio je predsednik.

On je kazao da će u izgradnja obilaznice koštati 30 miliona evra, a biće uloženo i u vodovod, most, izgradnju kotlarnica…

– Zbog stalnih gužvi u gradu i zagađenja vazduha odlučili smo da izgradimo obilaznicu u dužini od oko pet kilometara koja će imati profil auto-puta i gradnja će početi do 1. oktobra. Imaćete i novi most na Đetinji, to je 50 miliona. Pa potpuno novi put do Bajine Bašte i tunel ispod Kadinjače za dve godine, što će koštati 50 miliona evra. Prosečna plata u Užicu sada je 520 evra i ne mislim da je to idealno, ali smo mnogo napredovali za nekoliko godina – rekao je Vučić i dodao da će nakon podizanja infrastrukture država pokušati da u Užice dovede još jednog velikog investitora.

DOBRODOŠLICA: S narodom Užica

Naučite da pobeđujete

Vučić je na otvaranju nove sportske dvorane u naselju Krčagovo poručio mladim užičkim sportistima da nauče da pobeđuju, ali i gube. Tipska hala za školske sportove u Krčagovu ima površinu od 1.555 kvadratnih metara i tribinu za oko 200 gledalaca, a koštala je 1,25 miliona evra.

– Ovde može da se igra košarka, rukomet i odbojka. Oni koji kažu nije važno pobeđivati, lažu. A važno je i da naučite da iz poraza postanete pobednici – poručio je Vučić budućim sportistima i podelio im lopte.

Čuvamo narod

Vučić je posetio domaćinstvo porodice Blagojević, u selu Pepelj kod Bajine Bašte, koji su među najvećim proizvođačima malina u ovom kraju, a bavi se i stočarstvom. Domaćin Ljubo tu živi sa suprugom Kristinom, inače Ruskinjom, troje dece i majkom Ružom.

Domaćini su poželeli dobrodošlicu Vučiću koji je razgovarao i sa drugim meštanima sela Pepelj, a najmlađima poklonio tablete. Meštani su mu kazali da je jedan od njihovih problema dalekovod, pa im je nakon telefonskog razgovora s nadležnima iz EPS-a rekao da će to biti rešeno.

Predsednik je pogledao izložene domaće proizvode, među kojima najviše med i rakiju mesnih proizvođača, ali i odeću od pamuka i vune. On se zahvalio građanima Bajine Bašte koji su došli u Pepelj da ga dočekaju, ali i onima iz Republike Srpske, iz Skelana, Bratunca, Srebrenice… Dominirale su srpske zastave, a bilo je i transparenata “Hvala za nova radna mjesta”, “Srebrenica je uz vas”, “Bratunac je uz Vučića”.

– Nisam ni sanjao da će ovoliko ljudi doći iz Bajine Bašte, hvala i ljudima iz Srpske. Svima želimo najbolje, da čuvamo mir, gradimo budućnost zajedno. Srbija ne može da dopusti da se ponovo dešava isto kao 90-ih godina, niti ono što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata – rekao je Vučić i poručio da pred Srbijom nije lako vreme, i da će se pojačavati pritisci oko Kosova i Metohije i Srpske, ali da narod neće biti ostavljen na cedilu.