MN Press
Aleksandar Đordjević prima cestitke od Litvanca Valdemarasa Homičusa

Sudar dve košarkaške velesile večeras u Areni. Sa Litvancima se i prijateljski susret igra takmičarskog duha, jer jedni drugima krojimo sudbinu četvrt veka.

Od raspada socijalističkih unija kojih su bile deo, Srbija (SRJ, SCG) i Litvanija su održale kontinutet medalja (sa povremenim kiksevima). Prebrodile su smene generacija, po potrebi menjale i stil igre, ali žar je ostao isti. Najkošarkaškije države Evrope, uzimajući u obzir broj stanovnika, bazu, ulaganja, strast auditorijuma, pa i klupski renome.

Evropska prvenstva:

Za visoke standarde je kriv prvi meč. Finale iz Atine 1995. godine. O njemu se gotovo sve zna – Đorđevićev 41 poen, od čega devet trojki, Marčuljonisova nezaustavljivost, let Danilovića preko titana Sabonisa, psiho-igre Litvanaca, nezadovoljstvo sudijskim odlukama i odbijanje da se nastavi igre, Đorđevićevo ubeđivanje Marčuljonisa da ispoštuju veličanstvenost događaja i na kraju spontani doček na balkonu Savezne skupštine. Nešto više od sporta.

Pre Barselone su se Sabonis i Marčuljonis povukli iz nacionalnog dresa, dok je naša selekcija još imala nosioce u dobroj formi i nove članove koji su odgovorili zadatku. Na putu do odbrane zlata smo ih dobili ubedljivo 75:60 u četvrtfinalu. Dvocifreni u Jugoslaviji su bili Danilović sa 21, Topić sa 12 i Obradović sa 11, dok su Ejnikis sa 18 i Karnišovas sa 16 predvodili protivnika u procesu ponovne izgradnje.

Ta smena desila se 2003. u Švedskoj, poklopivši se sa početkom pada srpskih reprezentativnih rezultata. Jasikevičijus, MVP prvenstva Macijauskas, Šiškauskas, Songaila, Štombergas i ostali su protutnjali kroz taj turnir uz fantastičnu šutersku košarku. “Pocepali” su aktuelnog evropskog i svetskog šampiona u četvrtfinalu 98:82. Najefikasnij kod nas su tad bili Đuro Ostojić sa 17, Milan Gurović i Marko Jarić sa 14, Miloš Vujanić i Predrag Drobnjak sa 13 poena.

Mogli smo se sresti u četvrtfinalu u Beogradu, da nije SCG timčina izgubila od Francuske u osmini finala.

Poljska 2009. godine je upisana kao ponovni povratak, ovoga puta kao nezavisna Srbija. Dudini dečaci su tada napravili ime od sebe, dolaskom do srebra, a pogotovu Miloš Teodosić. Lucidni plejmejker sa šiškicama je ubacio 20 poena i podelio 12 asistencija u susretu druge grupne faze, dobijenom 89:79, posle koje je Srbija nastavila u nok-aut deo, a Litvanci se vratili kući. Krstić i Veličković su ga pratili sa po 16 poena. Jonas Mačiulis je brojao do 20 za poražene.

Ista faza takmičenja 2011, drugi ishod – pobeda Litvanaca 100:90, ali to prvenstvo ni jedni ni drugi neće pamtiti po dobru. Izbacili su nas Rusi, a njih Makedonija, najveći hit turnira.

Nenad Krstić je dominirao u grupnom duelu 2013. u Sloveniji sa 20 poena i devet skokova (pobeda Srbije (63:56). Međutim, od četvrtfinala potpuna promena sudbine. Španija sa 90:60 šalje “orlove” kući, dok Litvanci uspevaju da se domognu finala, gde su poraženi od Francuza.

I dolazimo do “morednog klasika” u polufinalu 2015. u Parizu. Đorševićev sastav,srebrn sa SP-a godinu dana ranije, već gleda ka finalu, ali grubi Litvanci, sa Valačiunasom i Mačiulisom kao najzvučnijim imena uspevaju da u trileru bace sve građane Srbije u plač. Neizvesni momenti startuju sa Raduljicinim faulom na 26 sekundi do kraja. Sejbutis sa penala diže prednost na 65:62, Onda sledi suluda trojka Teodosića, koji je preveo loptu od koša do koša, naskočio i pocepao mrežicu. Sejbutis promašuje jedno od dva bacanja na 13 sekundi do kraja – 66:64, Bogdanović u jurišu kreće na obruč. Da li je bio faul, da li je izgubio kontrolu, diskutovaće se doveka, ali lopta nije ušla. Cela Srbija je bila kiptela od besa ili plakala od tuge.

Svetsko prvenstvo:

Svega jednom smo se sreli na svetskoj smotri. Zaceljene su rane posle neregularnog poraza od Turske u polufinalu 2010. u Istanbulu, trijumfom za bronzu 99:89. Novica Veličković je dio prvi na listi strelaca sa 18 poena, Marko Kešelj je stao na 12, na drugoj strani je Linas Kleiza u formi karijere strpao 33 poena.

Olimpijske igre:

Poslednji “mohikanci”  SFRJ i SSSR sistema su se sreli 1996. na Olimpijskim igrama u Atlantu u polufinalu. Ko će na crtu “Drim timu”, tj. ko je evropski “tim snova”? Najbolji bekovski par Đorđević-Danilović je postigao 37 od 66 poena ekipe Željka Obradovića, nadigravši Kurtianitisa sa 22 i Sabonisa sa 14 poena i 13 skokova. Srpski košarkaši su se dokazali i na svetskoj sceni posle godina sankcija.

Sidnej 2000. je bilo prvo takmičenje od povratka “plavih” da nismo uzeli medalju. Šesta pozicija zahvaljujući porazu 76:63, Einikis je ubacio 26, na Stojakovićevih 20.

Dolaze nove generacije oko kojih se gradi rivalitet, o čemu svedoče porazi U18 i U19 “orlića” od svojih litvanskih vršnjaka tokom ovog leta. Dok je Litvanije i Srbije na vrhunskom nivou, evropska košarka će biti iskonska, sa dušom i specifičnim šarmom.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here