pixabay.com

Srbija je na prvom mestu od 40 evropskih zemalja po broju preminulih od karcinoma dojki. Rano i pravovremeno otkrivanje malignog tumora od velikog je značaja za izlečenje svake žene, a prema rečima dr Ivane Kostadinović, specijaliste radiologije u MediGroup Dijagnostičkom centru Slavija, bilo kakva promena koja se primeti na grudima je jedan od znakova koji upućuje na hitan lekarski pregled.

Kako da prepoznamo simptome raka dojke?

Među najčešćim simptomima koji ukazuju na ovu opaku bolest su otvrdnuće, odnosno promena koja se pipa pod rukom, uvlačenje kože ili bradavice, crvenilo i naboranost kože na dojci-izgled kože kao pomorandžina kora, promena u veličini ili obliku, iscedak iz bradavice.

– Većina malignih promena u dojkama uopšte ne boli i baš iz tog razloga žene često zakasne na prve preglede. Ukoliko se primete neki simptomi, obavezan korak je javljanje lekaru koji se bavi dijagnostikom dojke. Od velike važnosti je i praćenje i provera benignih promena koje se najčešće uočavaju prilikom samopregleda grudi – navodi dr Kostadinović.

Ciste predstavljaju najčešći vid benignih promena. Prema rečima dr Kostadinović, u slučaju inflamacije ciste, u zavisnosti od njihove veličine i broja uglavnom se odlučuju za punkciju tankom iglom, a nakon toga sadržaj se šalje patologu na dodatnu citološku obradu. Zadatak patologa je da kaže kakav je sastav tečnosti koja ispunjava cistu, odnosno da li ima malignih ili atipičnih ćelija. Pojava cista je česta kod mladih žena.

U česte benigne promene spadaju i fibroadenomi, ali se u literaturi opisuje njihova maligna alteracija. Poseban oprez je kod žena nakon 40 godina života, kada pojava novih fibroadenoma zahteva češće kontrole i dodatne dijagnostičke procedure kao i biopsiju.

Koliko su važni preventivni pregledi dojki?

Kod mladih žena do 40 godina, zbog bazične strukture dojki savetuju se godišnji ultrazvučni pregledi, a nakon 40 godina ultrazvuk se radi jednom godišnje. Mamografski pregledi se obavljaju jednom u dve godine ili češće ukoliko je potrebno praćenje određenih promena. Ultrazvučni pregled bolje vizualizuje gustu strukturu dojke, dok su mamografski pregledi izbor kod mešovite i lipomatozne strukture.

– Na preventivni pregled grudi važno je doći u drugoj nedelji ciklusa, nakon što je prošla menstruacija, jer se smatra da je tada dojka pod najmanjim hormonskim uticajem. Ipak, ukoliko žena primeti bilo kakvu promenu na dojci, tada ne treba da gleda koja je faza ciklusa, već se da se odmah javi lekaru – ističe dr Kostadinović.

Kako se pravilno obavlja samopregled grudi?

Palpatorne preglede žena treba da obavlja jednom mesečno. Kod žena koje imaju menstruaciju pregled se radi u drugoj nedelji ciklusa, čim je prošla menstruacija.

– Samopregledi koje žena obavlja jednom mesečno su najvažniji, upravo iz razloga što će redovnom proverom primetiti neke promene. Pravilan samopregled se izvodi u stojećem stavu pred ogledalom ili u ležećem položaju, a sama dojka se pregleda gledanjem i pipanjem. Važno je napomenuti da tokom samopregleda nikada ne treba izostavljati pazušnu jamu – zaključuje dr Kostadinović.

2 COMMENTS

  1. Sta je tu cudno? Kako i ne bili!? Koliko su Nato zlikovci samo sasuli zracenje nad nasom zemljom!!!! A niko da odgovara za to, ili da neko od nasih potera to i da se zlocin stavi pred sud!

  2. @Dusan…mislim da ste pogresno razumeli tekst. Tema nije broj obolelih zena, vec broj umrlih. Sto govori o neinformisanosti nasih zena kao i o ogromnim propustima naseg zdravstvenog sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here