A. Čukić - Vesti
Srpska vojska

Beogradski mediji prenose da će Srbija doneti posebnu deklaraciju o vojnoj neutralnosti i da će se to dogoditi na Sretenje.

Kako navodi Politika, Parlament će usvojiti tri dokumenta kojima se potvrđuje neutralnost, a ta će pozicija prvi put biti definisana posebnim aktom.

U prethodna dva dana predsednik Srbije je, kako navodi list, u dva navrata “pečatirao” poziciju Srbije kao vojno neutralne zemlje, najpre izjavom posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i zatim nakon konferencije za novinare koju je držao sa makedonskim predsednikom.

Upravo je Vučić najavio da u narednim mesecima očekuje da se pred skupštinom pojavi sveobuhvatni pravno obavezujući politički akt koji bi značio kompletnu potvrdu unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta Srbije, kao i potvrdu vojne neutralnosti i daljeg jačanja takve pozicije.

Politika saznaje da se priprema i poseban akt – deklaracija o vojnoj neutralnosti, jer, kako navodi, do sada pozicija vojne neutralnosti nije utvrđena posebnim aktom i samo je proglašena kao deo jednog dokumenta donetog zbog statusa Kosova i Metohije.

Novosti o ovoj temi pišu kao o paketu akata kojima će Srbija “zacementirati” svoj strateški pravac u narednom periodu, pa najavljuju da će 15. februara u Narodnoj skupštini biti usvojeni posebna deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

U tom setu naći će se i strategija odbrane i nacionalne bezbednosti, navode Novosti i dodaju da bi to trebalo da bude najvažnija politička posledica velike špijunske afere, koja je, kako navode, uprkos mogućim posledicama, učvrstila državno rukovodstvo u nameri da po svaku cenu odbrani nezavisnost Srbije i sopstveni put bez uticaja stranog faktora, bilo da dolazi sa Istoka ili sa Zapada.

2 COMMENTS

  1. Zaista bi bilo dobro biti ”vojno neutralan” kada bi se znalo što to znači i zaista biti nezavisan od velikih sila, što je toliko teško da je nemoguće u današnjem rasporedu snaga. To zapravo znači da se ipak morate vojno svrstati, a tada nema vojne neutralnosti.

  2. Наравно, Срби су нај паметнији народ на свету. Имали су Тита и партију. Данас имају Бошњаке и Шиптаре, аутокефалну српску цркву… Какав савез и са ким. Доста им је савезника у окружењу који им шкргућу зубима иза леђа. Никог више у Српски неутрални савез.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here