Lična arhiva
Učenici završnog razreda

U Štutgartu je i ove godine održana tradicionalna Vidovdanska akademija pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Srbije i Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Okupilo se oko dve stotine učenika da proslavi naš veliki praznik – Vidovdan. Osim proslave Vidovdana, motiv ove divne manifestacije jeste i svečano uručivanje svedočanstava učenicima završnog razreda Dopunske nastave na srpskom jeziku, a svaki od njih dobio je na poklon i set olovaka sa ugraviranim napisom “Generacija 2018/2019”.

Učesnici programa bili su učenici i nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku pokrajine Baden-Virtemberg i polaznici verske nastave veroučiteljice Milice Delić, dok je ovogodišnji domaćin bio Savet roditelja iz Štutgarta i okoline. Kao i prethodnih godina, roditelji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu su se potrudili da ulepšaju svečanost obezbedivši hranu i piće za sve goste.

Sada već tradicionalan skup pozdravio je i podržao generalni konzul Božidar Vučurović, koji je svim učenicima završnog razreda čestitao na uspehu, a ostalim učenicima poželeo sreću i istrajnost u misiji očuvanja srpske kulture i tradicije.

Događaj je blagoslovio protojerej Stanko Rakić, a sve đake savetovao rekavši:

– Draga deco, sada je na vama red da dokažete i pokažete da Lazarova žrtva nije bila uzaludna!

Akademija je počela “Pesmom o Kosovu”, koju je emotivno i veoma nadahnuto horski izvelo dve stotine učenika u jedan glas. U istom maniru Akademija je i završena. Pesmom “Srbijo, najlepša bajko”, propraćenom gromoglasnim aplauzom, ispraćeni su svi gosti ove svečanosti.

Sve u znaku Kosova

Pesme i recitacije posvećene Kosovu

Čitava manifestacija bila je u znaku Kosova, dok su se na bini smenjivali učenici, nizale su se pesme i recitacije izvođene iz duše i srca. “Oj, Kosovo, Kosovo” “Srbija”, “Krenuli su Obilići”, “Na Gazimestanu”, “Sini, jarko sunce, sa Kosova”, “Ječam žnjela Kosovka devojka” samo su neke od pesama u programi koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Pomoć za Nikolinu

Na akademiji je prikupljeno 400 evra i taj novac je priložen za lečenje Nikoline Josić. Desetogodišnja devojčica iz Prokuplja, koja boluje od teške bolesti trenutno se po drugi put leči u Štutgartu.