Z. VICELAREVIĆ
Zahvalnost prijateljima u Matici: Srđan Aleksić i Ljubiša Simić

Za poslednju stanicu ovogodišnjeg Karavana kulture – korenima u pohode, članovi Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, odabrali su Niš čime su završeni Oktobarski susreti pisaca koji su ove godine održani u Srbiji. Posle Beograda, Kraljeva, Trstenika i Kruševca karavan je stigao u grad na Nišavi. U Pozorištu lutaka je održana promocija monografije na srpskom i nemačkom jeziku “Luča srpske poezije i pismenosti u rasejanju” povodom 25 godina postojanja i rada Sedmice, a domaćini su gostima priredili dva nezaboravna dana.

Učesnike Karavana kulture su dočekali Tamara Ćirić, predstavnik Uprave za društvene delatnosti, odseka za kulturu i informisanje u Nišu i Srđan Aleksić, advokat iz Niša. Posle posete Onlajn školi srpskog jezika za Srbe u dijaspori i strance koju vodi Ćirićeva, domaćin Srđan Aleksić je za učesnike Karavana kulture priredio veče druženja sa piscima iz Niša uz starogradsku muziku u svom ugostiteljskom objektu.

Parastos upokojenim članovima Sedmice iz Niša

Na promociji monografije u Pozorištu lutaka u Nišu priređen je performans radnog sastanka Udruženja pisaca Sedmica kroz koji je publika mogla da sazna brojne informacije o ovom jedinstvenom udruženju.

PERFORMANS RADNOG SASTANKA: Članovi Sedmice na zanimljiv način prikazali svoj rad

Dan kasnije karavan je u Likovnoj koloniji u Sićevu posetio izložbu posvećenu našoj čuvenoj slikarki Nadeždi Petrović, a nešto kasnije su se članovi Sedmice i njihovi domaćini divili predivnom pogledu na Sićevačku klisuru sa vidikovca u mestu po kome klisura nosi ime. Pre povratka u Niš karavan je posetio konak Vinarije Ramona Serbika gde su pozvani na degustaciju najboljih vina iz poznatog vinarskog regiona kao i biohrane koja se proizvodi u ovom kraju po domaćim receptima.

– Utisci o kompletnom putovanju Karavana kulture su premašili sva moja očekivanja. U svim gradovima, koje je karavan obišao, dočekani smo na najlepši i nezaboravni način. To predstavlja ono zbog čega smo i krenuli na ovo putovanje, kojem potpuno odgovara ime korenima u pohode. U Nišu smo česti gosti i odnosi sa institucijama u ovom gradu su primer kako treba udruženja iz rasejanja i matica da sarađuju. Veličanstveni prijem u Pozorištu lutaka, uživanje u druženju uz starogradski melos i poseta Sićevu mogu da budu inspiracija ne samo umetnicima nego i ljudima koji nisu od pera da pokrenu najlepše emocije svakom ko se nađe na ovim mestima – kaže za “Vesti” Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica.

POGLED NA KLISURU: Sa vidikovca u Sićevu

Slavica Mastikosa, potpredsednica UP Sedmica je takođe zadovoljna karavanom kroz centralnu Srbiju i kaže da su utisci veoma pozitivni:

– Pored dobrodošlice i srdačnosti domaćina koji su nas primili u svim gradovima, najupečatljiviji doživljaj na mene ostavila je poseta Sićevu. Tamo sam imala utisak da je to mesto Bog stvorio za sebe i za ponekog dobronamernika koji naiđe u taj kraj, a među njih mogu da ubrojim i naš Karavan kulture. Posle ovako divnog iskustva verujem da ćemo u nekoj od narednih godina ponoviti ovaj događaj koji će svima nama ostati u veoma lepom sećanju.

Pokrovitelj ove kulturne manifestacije je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a posvećena je očuvanju maternjeg jezika, ćirilice i promociji književnog stvaralaštva pisaca iz rasejanja.

Dodajmo i to da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije podržava napore i ulaganje Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta što je i dokazala dodelom Svetosavske nagrade 2018. godine za izuzetno zalaganje u obrazovno vaspitnom procesu i razvoju obrazovanja u dijaspori.

Sa domćinima na vidikovcu

Važna spona sa maticom

– Saradnja sa UP Sedmice traje iz vremena kada sam bila šef Kancelarije za dijasporu i traje sve do danas na šta sam veoma ponosna. Sedmica je veliko udruženje i okuplja, ne samo, pisce iz dijaspore nego i u Srbiji. Njihovo postojanje ovih 25 godina je značajno i za dijasporu i za nas ovde u Srbiji. Održavanje te veze i spona dijaspore i matice su veoma bitni – ističe Tamara Ćirić.

Monografije na poklon

Po završetku performansa, Ljubiša Simić je uručio monografije u znak zahvalnosti prijateljima Sedmice. Monografije su uručene suprugama preminulih članova kao i saradnicima UP Sedmice, Milici Radulović, direktorki Pozorišta lutaka, Zorici Filipović, direktorki marketinga Pozorišta lutaka, advokatu Srđanu Aleksiću, Maju Daniloviću, predstavniku Udruženja književnika Srbije i dnevnom listu “Vesti”.

– Oberučke smo prihvatili druženje sa Sedmicom, jer je njihov rad veliki i značajan, pre svega za naše rasejanje. Taj njihov rad motiviše i nas da zajedno uradimo više na promociji kulture i da to prenesemo na mlade ljude kako da promovišu sebe i našu kulturu, da budu bolji ljudi i uspešniji – rekao je Aleksić.

PONOSNA NA SARADWU SA SEDMICOM: Tamara Ćirić

Sećanje na preminule

Pesnički susret u Nišu bio je posvećen Miši Joviću, Nebojši Stevanoviću i Miloradu Doderoviću, preminulim članovima UP Sedmica iz ovog grada.

U staroj Crkvi Svetog proroka Ilije, istorijskog zdanja u mestu Sićevu nedaleko od Niša članovi Karavana kulture prisustvovali su Svetoj liturgiji i parastosu za blaženo upokojene Mišu, Nebojšu i Milorada uz pomen imena preminulih članova Sedmice iz drugih gradova. Liturgiju i parastos služio je otac Jovan Ilić, paroh Crkve Svetog Pantelejmona iz Niša i uz sasluženje čteca Strahinje Kostadinovića.

Pesničko druženje u restoranu