Srbija ne zaboravlja nevino stradale

0

Najuspešniji učenici Vojne i Policijske akademije i 12. beogradske gimnazije posetili su nekoliko mesta gde su život izgubili veliki broj Srba. Grupa od oko 50 školaraca je pre dolaska u Mathauzen, obišla i logor Jasenovac u Hrvatskoj, kao i groblje žrtava u Beču.

 

Prvi put od kada je osnovano spomen obeležje u Mathauzenu, predstavnici Vlade Republike Srbije su položili venac na spomenik jugoslovenskim žrtvama. Inicijativa Ministarstva za rad i socijalno i sektora za penzionersko staranje potvrdila je opredeljenost da nijedna nevina žrtva ne sme biti zaboravljena.

 

Predstavnici vlade poručili su da će svake godine organizovati dolazak grupe najboljih akademaca i školaraca iz Srbije.

 

U Mathauzenu, gde su nacisti na surovu ubili više od 100.000 ljudi, delegacija iz Srbije uverila se u svu surovost kroz koju su prolazile žrtve ovog logora. Oko 200.000 zatvorenika su nacisti u periodu od 1938. do 1945. godine sproveli u Mathauzen i nekoliko pomoćnih logora na području Gornje Austrije.

 

Kao i mnogo puta do sada generalni konzul Republike Srbije iz Salcburga, Zoran Jeremić bio je u domaćin delegaciji iz matice. Bio je tu i jedan od nekoliko preživelih logoraša, Ljubomir Zečević, inače predsednik odbora žrtava Mathauzena. Smogao je snage da i ovoga puta dođe, kao što radi svake godine kada se u maju obeležava datum oslobođenja Mathauzena.

 

Kao živi svedok patnji u nacističkom logoru, Zečević im je preneo svoja iskustva iz perioda zarobljeništva, sa porukom da čovečanstvo nikada ne sme da dozvoli da se nešto slično ponovi, niti da se žrtve smeju izbrisati iz sećanja.

 

Generalni sekretar logora Mathauzen doktor Gregor Holcinger upriličio je predavanje za posetioce iz Srbije, izražavajući zahvalnost na organizaciji dolaska delegacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here