Z. Raš
Zoran Milivojević

U Skupštini Srbije je za danas zakazano zasedanje na kojem će se pred poslanicima naći Izveštaj Vlade Srbije o pregovaračkom procesu sa Prištinom. Na toj sednici će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a on bi poslanicima trebalo da govori o još neobjavljenom predlogu plana Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ovo pitanje je, kako za “Vesti” kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, državno a ne političko i zato političke stranke i pojedinci treba da pokažu ozbiljnost i odgovornost.

– Jasno je u kakvoj smo poziciji i da imamo pritisak spolja da se to pitanje brzo reši, a taj pritisak ide u pravcu koji se ne poklapa s našim interesima – naveo je naš sagovornik.

On smatra da su pritisci i varnice izvan Srbije, uključujući “najnovije non pejpere i američke depeše”, očekivani.

– To nije iznenađenje, ali treba nam ozbiljnost na unutrašnjoj sceni. Suočeni smo sa najvažnijim pitanjem od državnog i nacionalnog značaja i potrebni su nam politička odgovornost i ozbiljnost – rekao je on.

Milivojević dodaje da se ne može razgovarati o interesima pojedinih političkih struktura mimo ovog glavnog pitanja koje je, prema njegovim rečima državno, a ne političko.

Naš sagovornik je mišljenja da će sednica parlamenta o KiM biti burna.

– Mislim da postoji objedinjen stav kad je reč o parlamentarnim strankama oko jednog pitanja koje je nesporno, da nema priznanja, potvrde kosovske nezavisnosti i pristupa Prištine UN. To je važno, a prilika je da se na zasedanju taj stav potvrdi kao jedinstven i nacionalni i da se obrazloži – rekao je Milivojević, ukazujući da to jača pregovarački kapacitet Beograda.

U Izveštaju o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. koji je parlamentu dostavila vlada, navedeno je da je u pomenutom periodu došlo do eskalacije krize, sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na KiM. Ukazano i da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi Priština. U ovom dokumentu je istaknuto da Beograd neće odustati od zahteva da ZSO bude hitno formirana, a da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda u pokrajini, i na zaštitu srpskih nacionalnih interesa.

Uzaludni pokušaji Prištine

Zoran Milivojević (na slici) ukazuje da SAD pozivaju na formiranje ZSO.

– Pozicija Srbije je jasna, kao i pozicija SAD. Govore da je Briselski sporazum međunarodni i ne podleže drugim kriterijumima, promenama i intervencijama, već se primenjuje onako kako je usaglašen i potpisan. Stav Srbije je da se ZSO mora formirati kako je definisana 2013. i 2015. u tom smislu sve ovo tretiram kao pokušaj da se pitanje ZSO ponovo otvori i da postoji interes da se, na neki način, razvodni ranije definisano i usaglašeno – kazao je i dodao da je ZSO preduslov za dijalog i ambijent za rešenje na bazi kompromisa i bezbednosti i stabilnosti na KiM.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kaže da Priština ne treba da ostane talac ZSO i da je rešenje tog pitanja jedini način da se postigne konačan dogovor Beograda i Prištine.

On ga vidi kao realnu mogućnost da se “Kosovo razvede od Srbije”. Pitanje ZSO je, kaže, dobilo na težini zbog tenzija na severu KiM.

– Debata je jedina mogućnost za konačni dogovor – rekao je i dodao da je ZSO za Kosovo obaveza preuzeta ranije, ustavna i zakonska obaveza.

Na vrhu čiode

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da neki hoće da predstave da je reč o sporazumu, a reč je o non pejperu.

– Danonoćno se borimo za interes Bograda, a manevarski prostor nam je na vrhu čiode. Deset godina čekamo primenu Briselskog sporazuma kad je potpisana obaveza o ZSO – istakao je Petković.

Ništa od Saveta Evrope

Ministarstvima spoljnih poslova nekih država članica Saveta Evrope stigla je nota od ambasada SAD u kojoj se navodi da pitanje ulaska samoproglašenog Kosova u SE ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara SE, objavio je Euronjuz Srbija. Oni su, pozivajući se na diplomatske izvore u Evropi naveli da SAD traže da se pitanje ulaska Prištine u članstvo SE sve dok “Kosovo ne usvoji konstruktivniji stav o ZSO” čime bi se otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine”. Stav SAD je, kaže neimenovani sagovornik, usaglašen sa Nemačkom, Francuskom i Italijom.