Tanjug/AP
Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma

Bivši diplomata Zoran Milivojevi rekao je da smo navikli da se priče o proširenju EU svode na frazu, za tako nešto je potreban konsenus svih članica Unije, a postoje zemlje koje su jasno protiv proširenja.

Prema njegovim rečima, dok se ne postigne konsenzus neće biti napretka.

– U nedostatku proširenja Evropske unije, Zapadnom Balkanu ne ostaje ništa drugo nego da se okrene međusobnoj saradnji – naveo je Milivojević.

Smatra da “Otvoreni Balkan” nije zamena za Evropsku uniju, već prilika da se zemlje Balkana najbolje kvalifikuju za EU, ali i da reše i saniraju svoje probleme.

– Suština u Otvorenom Balkanu je ekonomija – naveo je Milivojević i objasnio da ta inicijativa smeta drugim zemljama jer nije moguće usmeravati procese sa strane i jer ne mogu da vode procese na Zapadnom Balkanu u smeru koji im odgovara.

Moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma ističe 4. septembra na lobiranje za priznanje Kosova, odnosno povlačenje priznanja. Naše službe došle su do saznanja da Priština 4. kreće u akciju lobiranja za priznanje, kao i za prijem u međunarodne organizacije – Interpol, Unesko i Savet Evrope.

– Nema signala iz Vašingtona da taj sporazum treba nastaviti, treba očekivati da posle isteka roka odredbe više ne obavezuju – istakao je Milivojević.

“Srbija nije dužna da polaže račune”

Dodao je da je premijer Kosova Aljbin Kurti najavio da neće poštovati Moratorijum i u skladu sa tim se ponašao, i oni su sve prilike iskoristili za lobiranje za priznanje Kosova, a može se očekivati da će posle isteka roka krenuti u ofanzivu za priznanja.

– Srbija nema obavezu da poštuje Vašingtonski sporazum, ako nema produženja. I može da krene da sprečava nova priznanja i u politiku povlačenja priznanja Kosova – napomenuo je bivši diplomata.

Kaže da Srbija nije dužna da polaže račune, i normalno je da aktivno deluje.

– Malo odredbi iz Vašingtonskog sporazuma je uopšte i poštovano, imali smo promenu američke administracije, jedino je poštovano otvaranje ambasade Izraela u Prištini – rekao je Milivojević.

Govoreći o predstojećoj poseti odlazeće kancelarke Angele Merkel, Milivojević je rekao da od Nemačke nećemo čuti ništa novo. Napominje da će Angela Merkel pokušati da i ovaj prostor ugradi u svoju ostavštinu i da iskoristi da se proces između Beograda I Prištine normalizuje.

– Nemačka politika je da se postigne sporazum koji podrazumeva priznanje. Lašet tek treba da se potvrdi kao lider, nastaće vakum posle Merkelinog odlaska s obzirom na to da je ona stvarni lider. Potreban je lider koji će držati palicu EU – istakao je Milivojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here