EPA/Yuri Kochetkov
Ruski Iskander M

Srbija ne poseduje raketni sistem Iskander-M, nije razmatrala, niti razmatra razmeštanje takvog sistema na svojoj teritoriji, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije u pisanom odgovoru na upit “Glasa Amerike”.

Reč je o raketnim sistemima ruske proizvodnje čiji je domet veći od 500 kilometara, a namena im je uništavanje protivničkih aerodroma, aviona, radara i komandnih centara i raketnih kompleksa, dodaje se u tekstu sajta iz Vašingtona.

Figuriraju kao oružje koje bi se, u slučaju potrebe, moglo koristiti protiv sredstava kojima NATO raspolaže u državama susednim Rusiji.

Ministarstvo odbrane Srbije potenciralo je opredeljenje o vojnoj neutralnosti, koje je, kako navodi, stupilo na snagu skupštinskom odlukom iz 2007. godine.

– U vezi s tim, a poštujući politiku vojne neutralnosti, sarađujemo sa partnerima širom sveta, kako na Istoku tako i na Zapadu, ne preferirajući pri tome ni jedan savez, organizaciju ili državu pojedinačno, što je naša prednost – precizirano je u odgovoru ministarstva.

Saradnje Srbije u oblasti odbrane sa Ruskom Federacijom je izuzetno razvijena, i prati tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose između dve zemlje.

– Takođe, napominjemo da naša zemlja u naoružanju Vojske Srbije poseduje i nabavlja sredstva vojne tehnike iz SAD, zemalja Evropske unije, ali i Ruske Federacije – napomenulo je srpsko ministarstvo.

“Glas Amerike” prenosi da je priča o Iskander-M sistemu došla nakon što je ruski sajt “Vojni pregled” plasirao priču o mogućem raspoređivanju ruskih raketnih sistema u Srbiji, i, kako se navodi u tekstu “Glasa Amerike”, u formalnom smislu je nezavisno glasilo sa vezama u ruskom generalštabu i ministarstvu odbrane.

8 COMMENTS

  1. verovatno ih nemamo a i da imamo sta to menja stvar? ili se RSE malo trese od saznanja da bi Srbiji bili na dohvat ruke neki od Aerodroma NATO snaga u nasem okruzenju , uzput samo da napomenem Srbija ima svoj sistem koji bi mogao da se modifikuje da dosegne te daljine ….. tako da ni AVIANO ne bi bio Siguran .

  2. “Mož da bude al’ ne mora da znači” Sto se mene tiče ja bih ga na avio još juče i ne samo njega.

  3. “Mož da bid e al’ ne mora da znači” Sto se mene tiče ja bih ga nabavio još juče…i ne samo njega.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here