EPA/Georgi Licovski
Foto: Arhiva

Pre dvadeset godina, 9. juna, u Kumanovu je potpisan Vojno-tehnički sporazum kojim je okončano bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

– Pregovori kojima se došlo do sporazuma nisu bili jednostavni, a druga strana se služila raznim trikovima, poput iznenadne promene lokacije gde su pregovori trebalo da se održe, do toga da su pregovori o prekidu bombardovanja prvog dana održani u kafani – kaže za Sputnjik policijski general Obrad Stevanović, jedan od ljudi koji su potpisali Kumanovski sporazum.

Iako je ključni element sporazuma bilo potpuno povlačenje vojske i policije Jugoslavije i Srbije sa Kosova, Stevanović tvrdi da Kumanovski sporazum nije bio čin kapitulacije SRJ.

– Mi nismo potpisali sporazum sa ratujućom stranom, odnosno sa NATO-om. To je bila važna stvar u formalno-pravnom smislu. Znamo da kapitulacija podrazumeva da predate oružane snage, ljude i sredstva neprijateljskoj državi i neprijateljskoj vojsci. Da odete u zarobljeništvo. Mi nismo ništa predali, niti kapitulirali jer i nije bilo okupacije, a dokument je potpisan nakon, da kažem, ravnopravnih pregovora ekstremno neravnopravnih strana – objašnjava Stevanović.

On kaže da su Kumanovski sporazum i Rezolucija 1244 i danas izuzetno značajni, jer su oni razlog zašto samoproglašeno Kosovo još nije postalo država.

– Da nema Kumanovskog sporazuma i da nema Rezolucije, to bi već bila država. Kada danas kažemo kako Rezolucija nije bitna i da međunarodno pravo više ne postoji, pitanje je – što nam onda traže da priznamo Kosovo? Uprkos tome što se čini da su oni moćni, ipak postoji neki potencijal koji se nalazi u tim dokumentima – zaključio je Obrad Stevanović.

3 COMMENTS

  1. Niste kapitulirali.S tim se slažem.A da li se vi slažete sa mnom da i Kosovo više nije naše vać da je okupirano od strane zapada i aMerike i da ga samo ponovnim ratom možemo vratiti,naravno ako smo spremni da ponovo krenemo protiv NATO gromade.

  2. Sta reci drugo nego kapitulacija? Proterali su nasu vojsku i policiju sa KiM i Albanci su stvorili drugu Abansku drzavu na Balkanu. Sta reci drugo nego samo kapitulacija. Samo da ne bude i Vojvodina takozvana drzava.

  3. nije, nije ‘nista predao’, naravno njemu KiM nisu nista…i ako toliko vole tu rez.1244 zasto onda nema 1,000 Srpskih Vojnika na KiM? to je garantovano rezolucijom a nikad sprovedeno, niti ikoga to vise zanima od vlastodrzaca…sramota.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here