Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd učestvovati u razgovorima u Beloj kući, koje je za 2. septembar najavio specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel, i istakao da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

Naveo je da je razgovarao sa Grenelom i da će teme sastanka biti ekonomske, što su, kaže, važne teme za Srbiju.

– Srbija nije u poziciji, a i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore – rekao je Vučić.

Dodao je da je pitanje zašto je Grenel upotrebio termin „pregovori“, pitanje za američkog diplomatu.

– Oni su i pre neki dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali, da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo – rekao je Vučić.

Dodao je i da SAD, kao i veći deo EU i briselske administracije dijalog uvek posmatrati kao dijalog dve nezavisne zemlje.

Beograd neće tretirati Kosovo kao državu ni u SAD, ni u EU

– Naša pozicija je teška, za SAD i veći deo EU Kosovo je nezavisna država, rekao je  Aleksandar Vučić, ali i istakao da Beograd nikada neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu, ni u pregovorima u Vašingtonu, ni u Briselu.

– Oni (kosovski Albanci) na pregovore dolaze iz više razloga, a prvi je da dobiju priliku da sebe prikažu kao nezavisnu državu. Mi ih nećemo tretirati tako ni u Vašingtionu, ni u Briselu – objasnio je Vučić dodajući da to ne kaže posle, već u susret događaju.

Kazao je da je na to upozorio i Avdulaha Hotija.

Vučić je istakao da prištinska strana na pregovore ne dolazi pripremljena, dok se naša delegacija sprema danima i nedeljama.

– To je ozbiljan rad. Iznenadili smo ih našim predlogom na prošlim razgovorima. Oni plasiranje naše robe na Kosovu nazivaju izvozom. Rekli su ne možete da izvozite kao Republika Srbija, a da oni ne mogu kao Republika Kosovo. Kazao sam da mogu da pišu šta hoće, kao na primer CEFTA Kosovo. Ali da ne može da piše Republika Kosovo – kazao je on.

Istakao je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rešenje bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.

Vučić je kazao da ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još.

Podsetio je da su ponovo upali u zaštićenu zonu manastira Dečani.

– Došli su tamo sa mašinama da grade magistralni put i pored presude čak njihovih sudova. Šta ih briga za manastir i za presude čak njihovih sudova. To su stvari koji unose dodatni nemir i strepnju. Protiv toga ćemo se boriti na svakom mestu – podvukao je on.

Vučić je kazao da je u interesu Srbije, ali i Prištine ekonomsko otvaranje.

Kada je reč o EU naglasio je da se ne sme ispustiti iz vida da kada se govori o EU treba pomisliti prvo na Nemačku, jer je ona toliko snažnija od svih drugih.

Vučić je naglasio da tolika nadmoć u EU nikada u evropskoj i svetskoj istoriji nikada nije postojala, kakav je slučaj sada sa Nemačkom.

– Pregovori o Kosovu se vode pod pokroviteljstvom Brisela, ali najuticajnija je u EU Nemačka – podsetio je on.

Kao primer naveo je da je u prvom kvartalu privreda Velike Britanije pala za minus 20 odsto, a Nemačke se održala na minus 12.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime