EPA/Đorđe Savić

Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Navodi se još da su beogradske vlasti dale pristanak kako bi doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, strane u Beogradu su se složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom”, potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU, prenosi Radio slobodna Evropa.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, “iritantno pitanje”.

“Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo”, navodi ovaj zvaničnik.

Broj država koje su kao rezultat diplomatskih nastojanja Srbije povukle priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008. godine, nije poznat.

Međutim, zvaničnici Srbije uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, nisu krili da su svoju diplomatiju usmerili u tom pravcu. Srbija je takođe otvoreno zagovarala stavove protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije, poput Interpola i UNESCO.

Diplomate iz Brisela ocenjuju da obe strane treba da doprinesu konstruktivnoj atmosferi koja će omogućiti obnovu dijaloga. Oni zato smatraju da nedavno uvođenje mera reciprociteta prethodne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem „nije u tom duhu“.

3 COMMENTS

  1. Uslov za dijalog, obustavljanje kampanje povlačenja priznanja?
    A koja je svrha dijaloga? Priznanje?
    Znači da je dijalog samo farsa, jer se unaped nameće rešenje. Svrha dijaloga je da Srbija prizna secesiju pokrajine? Znači… legitimno je npr da Danska bude vlasnik Grenlanda, Španija Katalonije, Kina Hong Konga, itd… Legitimno je da Izrael već 50 godina agesivno oduzima Palestincima zemlju, a mi bi smo trebali da budemo Palestinci… da se pravimo mutavi, da budemo za sve krivi, da u svojoj državi na svojoj zemlji nemamo pravo da budemo ponosni na ono što jesmo. Po koji put??? Pa dokle???
    Stalno se nameće teza, nije bitna istorija… to je bilo, pa bilo je i ovo danas će sutra biti prošlo vreme. Pa dokle. Dokle da trpim da mi mutanti stalno nameću neka rešenja na kojekakvim kongresima, Berlinskim, Briselskim, Londonskim, na sastancima, pregovorima.. itd. Ne mogu nas dobiti na bojnom polju, već se uvek nađe neki vazal koji će u ime naroda potpisati neke sporazume. Dokle?

  2. Pa bas ste majmuni! Kako ne shvatate da to nista nece koristiti i da ce od Srbije samo traziti vise i vise.
    Pokazite vec jedno odlucnost i ne dozvoljavajte da vas/nas stalno manipulisu.
    E jadna Srbijo sve dok ne dobijes pravog predvodnika a to ko zna kada i kako.

  3. Ratnu odstetu da odredimo nema sta da pricamo s vama mismo vas pobedili 99 uzvratilismo nasu dardaniju i kraj price vi dogovoritese imate jos nereseni slucajeva u vas imate vojvodinu imate bosiljegrad imate romsku republiku kostalac imate presevsku dolinu pa imate jos problemenu vas resite i ono stovije u geni silovanje sopstvenih deteta kraj vase ere!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here