Srbija od Mitrovice do Banjaluke

D. Dekić - Vesti
0
Tanjug
Milorad Dodik

Sever Kosova u Srbiji, a Republika Srpska kao deo Srbije. Ovu varijantu Srbije od Kosovske Mitrovice do Banjaluke je kao jedno od mogućih rešenja izneo srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, istakavši da su pitanja RS i KiM povezana kao “suštinska pitanja srpskog naroda”.

– Primarno državno pitanje Srbije jeste KiM, ali primarno nacionalno pitanje je RS u kojoj živi milion Srba – istakao je za TV Prva Dodik.

On je u Beogradu boravio kao deo delegacije iz Srpske koja je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić informisala o situaciji u BiH i Deklaraciji Stranke demokratske akcije čiji je trajni cilj, kako je ocenio Dodik, “da nema Srba ni Srpske”.

Dogovor, ne nametanje

Srpski član Predsedništva BiH je zajedničkoj konferenciji za novinare poručio da su sve stranke jedinstvene u stavu da je taj dokument SDA neprihvatljiv jer je “antidejtonski i antiustavni”, kao i da je “opštemuslimanska deklaracija” koja vodi ka tome da RS “proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom”.

– Realizacija Deklaracije bi tražila afirmaciju prava na samoopredeljenje i otcepljenje RS – poručio je Dodik i dodao da je došao i da obezbedi saglasnost i eventualnu podršku Srbije u odbrani RS.

Odnosno, kako je rekao, da se jasno pošalje poruka da je napad na bilo koju srpsku zajednicu i napad na Srbiju. Istakao je i da je od Srbije traženo da pomogne sa stanovišta osposobljavanja bezbednosnih jedinica.

Aleksandar Vučić je pozvao je predstavnike Srba iz RS na uzdržanost, nakon objave Deklaracije SDA, a sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtonskog sporazuma.

– Srbija poštuje postojanje BiH kao jedne države, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugima – kazao je srpski predsednik i naglasio da Srbija ima obavezu da ispolji svoju reakciju, mišljenje i sud u slučaju kršenja Dejtonskog sporazuma.

Sveopšti krah

Njegova poruka jeste i da ne treba reagovati prenagljeno, već u skladu s interesima Srpske, Srbije i BiH.

– Treba da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost. Svaki sukob značio bi ekonomski krah i kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas – rekao je Vučić.

Ubrzo je stigla i reakcija od bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića koji kao dobrodošao vidi stav predsednika Srbije o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski sporazum, ali smatra indikativnim izostanak Vučićeve reakcije na najave Dodika o otcepljenju RS i Deklaraciju Dodikove SNSD iz 2015. u kojoj se najavljuje otcepljenje.

Upravo to vidi kao “istinsku i jedinu pretnju Dejtonskom sporazumu”.

On je potvrdio da je Deklaracija SDA višedecenijski politički stav i viđenje uređenja BiH, koje “podrazumeva ravnopravnost svih ljudi u svakom delu zemlje”.

– SDA Deklaraciju nikome ne nameće silom ili pretnjama, već naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije. Deklaracija, dakle, nije pretnja nikome, ni srpskom narodu, ni entitetu RS – uverava Džaferović.

Pod Vučićevo vođstvo

Milorad Dodik je rekao da svi u Srbiji treba da se okupe oko rukovodstva i predsednika Vučića i učine sve da snažna Srbija izađe na međunarodni plan i bori se za rešavanje pitanja KiM.

– Vučić vodi dobru politiku za Srbiju i po pitanju KiM koja podrazumeva potpunu zaštitu Srba i interesa države na tom prostoru – rekao je Dodik.

Zapitao je kakav je smisao da se odugovlači u traženju rešenja i da se velika goruća pitanja KiM i BiH sa Republikom Srpskom koja mogu imati globalni karakter drže otvorena i dalje, “umesto da ih završimo i usmerimo se na razvoj”.

Šarović: Korak unazad

Deklaracija bošnjačke SDA je, prema rečima lidera Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića, nepotreban dokument i korak unazad u napretku BiH. On je vidi kao pretnju po mir i stabilnost u BiH, ali smatra da odgovor RS ne treba da bude raspirujući za zemlju, već pametan i da teži trajno opredeljenju ka miru i Dejtonskom sporazumu.

– Raspakivanje Dejtona je avantura je i za srpski narod i za RS – ocenio je Šarović i dodao da RS mora da bude najzreliji faktror u BiH.

Opasnost od mudžahedina

Šefik Džaferović je reakcije Milorada Dodika na Deklaraciju SDA okarakterisao kao histerične, ocenivši da nisu ništa drugo do pokušaj da se traži alibi “za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog sporazuma”.

– Dodik to radi plasirajući teze o ugroženosti srpskog naroda i pravu na samoopredeljenje, što su teze koje je režim Slobodana Miloševića plasirao devedesetih godina kao uvod u agresiju – rekao je Džaferović.

Dodik je pre nekoliko dana rekao da su njegovi i Džaferovićevi odnosi opterećeni situacijom u vezi s ratnom prošlošću bošnjačkog člana tog tela i činjenicom da te okolnosti nikada nisu rasvetljene. Prema Dodikovim rečima, dokumenti koji dokazuju da je potpisivao prijem u državljanstvo BiH nekim pripadnicima odreda El muhadžedin su dodatna diskreditacija bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

– SNSD u prošlom mandatu gotovo da nije učestvovao u radu parlamenta BiH kad je njime rukovodio Džaferović, zbog njegove ratne prošlosti – podsetio je Dodik i naveo da je Džaferović, kao ratni načelnik Službi bezbednosti Zenice 23. avgusta 1994, bio je svedok kad su mudžahedini likvidirali Srbe odsecanjem glava, a da nije preduzeo nijednu radnju da se to spreči i da se krivci privedu pravdi.

Na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije Dodik je upozorio i da je velika opasnost za BiH povratak nekadašnjih boraca Islamske države iz Sirije, a prema podacima reč je o čak 500 bivših terorista i njihovih porodica.

Mir kao hleb nasušni

– Mir je potreban kao hleb nasušni – kazao je Aleksandar Vučić posle razgovora u Predsedništvu Srbije i odbacio stalne prigovore da se Srbija navodno meša u unutrašnje stvari BiH, iako je garant Dejtona.

Neki, kaže, smatraju da će Srbija dok god postoji biti suviše velika i jaka.

– I kad bismo je skoro uništili, ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli – primetio je Vučić, poručivši da će Srbija biti uz svoj narod, ali neće ponoviti one odnose “koje smo imali nekada i koji su nas koštali mnogo, života ljudi”.