Srbija: Od novog gripa obolelo 689 ljudi

0

Registrovano je 75 smrtnih ishoda od te bolesti, a najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

Na bolničkom lečenju je 269 ljudi sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je osam na respiratoru.

Pad broja obolelih od bolesti sličnih gripu beleži se u prvoj nedelji 2010. godine, a kao i prethodne nedelje, najveći pad obolevanja registruje se u uzrastu od pet do 14 godina, dok je najveća učestalost obolevanja kod dece do četiri godine.

Od 689 laboratorijski potvrđenih slučajeva novog gripa, 72 se dovode u vezu sa putovanjem.

 

 

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljene su epidemije pandemijskog gripa među stanovništvom Južnobačkog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Severnobačkog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Ivanjice, Beograda.

Prijavljene su i epidemije u školama u Nišu i Kragujevcu, kao i epidemija u ustanovi za osobe ometene u razvoju u Aleksincu.

 

 

Na područjima zahvaćenim epidemijom preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanje gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa.
 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here