EPA/Vassil Donev

Zabrinjavajuća statistika širenja koronavirusa u regionu iz dana u dan pokazuje da je Balkan potencijalno žarište. Države koje se graniče sa Srbijom probijaju neslavne rekorde u broju novozaraženih, a u našoj zemlji juče je dupliran broj novoobolelih.

Jučerašnji podaci pokazuju da su koronavirusom u Srbiji zaražene 152 osobe za 24 sata. Od posledica infekcije preminule su dve osobe.

Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj je situacija alarmantna i ta zemlja danas beleži rekordan broj zaraženih koronom u jednom danu – čak 748. Četiri osobe su umrle od posledica virusa.

I u Crnoj Gori je virus već danima u naletu što je ovu zemlju svrstalo u evropski vrh po broju inficiranih, sa 622 zaražena na 100.000 stanovnika. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, registrovano je 218 novopozitivnih slučajeva infekcije. Prijavljena su dva smrtna ishoda kod Covid-19 pozitivnih pacijenata.

U Bugarskoj je, takođe, zabeležen rekordan porast broja obolelih u jednom danu, za protekla 24 sata obolelo je 785 osoba, skoro 200 više nego prethodnog dana. Osam osoba je preminulo u tom periodu čime je ukupan broj žrtava porastao na 923.

Vlada Rumunije uvela je nove progresivne restrikcije povodom širenja epidemije virusa korona i produžiće vanredno stanje do sredine novembra, saopštile su vlasti. Rumunija je tokom prethodnih dana beležila više od 3.000 inficiranih svaka 24 časa, a ukupni broj zaraženih dostigao je 160.461 od kraja februara.

Do sada se oporavilo 120.515 ljudi, ali je 5.535 umrlo, što je najviša stopa smrtnosti u istočnom krilu Evropske unije. Vlada će od 15. oktobra zabraniti sve privatne ceremonije u zatvorenom i otvorenom, poput venčanja i krštenja, a nošenje maski biće obavezno na svim javnim mjestima u gradovima sa povećanim brojem inficiranih.

Jučerašnja statistika pokazuje da je u Bosni i Hercegovini za 24 sata zabeleženo 334 novih slučajeva koronavirusa i 11 smrtnih ishoda zaraze. U Severnoj Makedoniji registrovano je 80 novih slučajeva koronavirusa, a preminule su još tri osobe od te zaraze.

Eksplozija virusa u Mađarskoj dovela je tu zemlju do 1.025 novozaraženih u danu, a juče je objavljeno da je preminulo 28 osoba. U Albaniji je registrovano 182 slučajeva zaraze u jednom danu, pokazuju jučerašnji podaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here