Tanjug
Otvoreni za saradnju: Ana Brnabić i Tatjana Matić

Srbija će predstaviti svoje biznis zajednice na vodećoj svetskoj poslovnoj manifestaciji, sajmu “Dubai ekspo 2020”, od oktobra ove do marta naredne godine. Premijerka Ana Brnabić kazala je da će nastup naše zemlje na toj svetskoj izložbi biti kruna svih uspeha postignutih od 2015. u oblasti digitalizacije, kreativnih industrija i inovacija.

Premijerka je rekla da će se na toj manifestaciji Srbija predstaviti kao jedan od lidera u inovacijama, digitalizaciji, elektronskoj upravi, talentima, kreativnosti, idejama.

Naglasila je da Srbiju danas i po tome prepoznaju, kao i po fantastično ukusnoj hrani, gostoprimstvu, predivnim predelima i bogatoj kulturi i tradiciji.

– Pokušaćemo Srbiju da predstavimo onakvu kakva je ona danas – rekla je Brnabić, koja je i predsednica Koordinacionog tela za realizaciju nastupa Srbije na Svetskoj izložbi.

Podsetila je da se Srbija poslednji put predstavila na svetskoj izložbi u Milanu 2015. godine.

– Od tada smo ušli u pet, šest godina značajnog rasta, uložili smo ogroman trud i napor da promenimo Srbiju i pokažemo je kao zemlju koja može da ponudi mnogo više od dobre hrane, prelepe istorije i tradicije, kao i prelepih geografskih predela – rekla je Brnabićeva.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za “Vesti” da je veoma korisno da Srbija bude prisutna na takvoj vrsti sajma.

– Bilo bi dobro da na taj sajam odu i privrednici iz IT sektora, jer je ovaj sektor u našoj zemlji u usponu. To bi moglo da obezbedi veću prohodnost našeg IT sektora u svetu – kaže ovaj stručnjak.

I ekonomista Danilo Šuković ističe da je IT sektor budućnost i da je svakako dobro da i naša zemlja učestvuje na takvim manifestacijama.

Premijerka je rekla da je od 2015. Srbija jedna od prvih zemalja u Evropi, koja je uvela programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, da su otvorena četiri naučno-tehnološka parka i tri nova naučna instituta koja se bave novim tehnologijama, da je usvojena Strategija razvoja veštačke inteligencije čime se Srbija svrstala među 26 zemalja na svetu koja ima taj dokument.

– Srbija je među top 10 zemalja za talente, u prvih pet država sveta u blok čejn tehnologiji, a u prvih 10 zemalja u svetu po proizvodnji video igrica. Mi smo zemlja koja je sve više dom za razvojne centre najnaprednijih svetskih kompanija kao što je Majkrosoft – istakla je Brnabićeva.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije za “Ekspo 2020 – Dubai” Tatjana Matić kaže da interesovanje brojnih zemalja govori da će to biti sigurno jedna od najuspešnijih EXPO izložbi ikada. Ministarka je navela da smo sa UAE već potpisali Memorandum o međusobnom priznavanju digitalnih serifikata kako bi omogućili građanima i privrednicima odlazak na izložbu.

Pored trgovine, jedna o tema na izložbi biće i turizam, naročito zdravstveni i velnes turizam, koji je razvojna šansa Srbije, jer se očekuje da ćemo privući mnoge investitore za razvoj turističke industrije posle kovida.

Naša zemlja učestvovaće na izložbi u Dubaiju sa temom “Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”. Za realizaciju biznis programa zaduženi su PKS i Razvojna agencija Srbije, a tri cilja nastupa su da se na svetskoj izložbi Srbija predstavi kao moderna zemlja kreativnosti i briljantnih ideja, koja produbljuje dobre političke i investicione odnose sa Bliskim istokom i UAE, ali i da obogaćuje saradnju sa celim svetom.

Imamo šta da pokažemo

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da će se nastojati da se proizvodi i ideje iz Srbije predstave na najvećoj svetskoj manifestaciji, na kojoj će naši privrednici imati susrete i sastanke sa kompanijama iz celog sveta.

– Pozivam sve privrednike i predstavnike male proizvodnje da se jave PKS-u da osmislimo kako žele da predstave ideje i proizvode i pokažemo da Srbija i te kako stvara novu vrednost – naglasio je Čadež.

Počeo forum na Kopaoniku

Ovogodišnji, 28. po redu Kopaonik biznis forum (KBF), počeo je trodnevni rad. Glavna tema je “Svet posle COVID-19 – novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja”. Na popularno nazvanom srpskom Davosu govoriće guvernerka Narodna banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Siniša Mali, kao i ambasadori EU, SAD, Francuske, Italije i Nemačke.