EPA/Julien Warnand

U Briselu, na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Srbije, otvoreno je Poglavlje 9 pristupnih pregovora sa EU o finansijskim uslugama.

Posle konferencije srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za proširenje Johanes Han potpisali su Finansijski sporazum IPA za 2018. godinu za Srbiju u iznosu od 179,1 milion evra. U pitanju su bespovratna sredstva EU namenjena za podršku Srbiji na putu evrointegracija.

IPA program za 2018. godinu predviđa podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine, inovacija, razvoja turističke infrastrukture, kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništa kroz održiva rešenja za smeštaj i zapošljavanje.

Program predviđa i intervencije u oblasti statistike, procesa evropskih integracija i usklađivanja sa EU standardima. Preko IPA fondova EU pomaže i podržave zemlje koje su kandidati ili su na putu da postanu kandidati za članstvo u EU. EU je u tu svrhu za Srbiju, za period od 2014 do 2020. godine, izdvojila 1,5 milijardi evra.

Podsećamo, Srbija je u dosadašnjem toku pregovora sa EU otvorila 16 poglavlja i privremeno zatvorila dva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here