Srbija oživela večnu vatru

0

Srpski ambasador Rajko Ristić, uz pratnju izaslanika odbrane puk. Zorana Rašete, prvi je naš diplomata kojem je pripala čast da pod Trijumfalnom kapijom oživi vatru Neznanom junaku. Ceremonija, koja se svakodnevno neguje od 11. novembra 1923. godine, proticala je na visokom nivou, uz veliki orkestar nacionalne žandarmerije, intoniranje himni "Bože pravde" i "Marseljeze" (otpevali su ih svi okupljeni) i prekrasni dekor državnih i trofejnih zastava. Ono što je posebno impresioniralo jeste, do sada, najmasovniji organizovani odziv zemlje kojoj se ukazuje čast, odnosno, 300 prisutnih Srba. Došli su đaci i njihova rodbina iz svakog školskog centra, narodnim nošnjama dičili su se članovi naših KUD-ova, veliku podršku slici Srbije dali su i poslanici Saveza Srba u Francuskoj, a i drugi zemljaci "zaljubljenici u maticu".
Srpska dijaspora bila je u svom elementu. Zborno mesto imali su na vrhu avenije Šanzelize, kolona obojena Srbijom promarširala je do podnožja Trijumfalne kapije, gde su, prema strogom i uhodanom protokolu, ispred večnog plamena vence položili Romeo Milošević, predsednik Saveza Srba u Francuskoj i Dalibor Ignjatović, član SKD Izvor i, uz mališane Emu Stefanović i Danila Anđelkovića, ambasador Rajko Ristić koji je uz pomoć majušnih pratilaca oživeo večnu vatru.
– Ovo je lepo! – izustila je Ana Lalović (9).
Miloš Glišić (17) iz SKD Izvor je narodnoj nošnji kao i Dubravka Stijović (24), koja kaže:
– Čast mi je da našom tradicijom i kulturom doprinesemo očuvanju i francuske tradicije, a poruka da nikad ne zaboravimo odakle smo i ko smo.
– Ovo je odlično, dokazali smo da znamo biti zajedno i složni, između sebe i sa Francuzima – zaključuje Dejan Novaković iz Požarevca.
Sledilo je upisavanje u Knjigu uspomena, rukovanje sa nosiocima zastava i sa dijasporcima, svako sa osećajem da je deo voljene Srbije i njen ambasador.

 

Kao u bajci
Milica Đokić je došla iz 50 kilometara udaljenog Epona:
– Evo nas da bodrimo ambasadora Srbije, ali i našeg Romea Miloševića. Sve je svečano, lepo, impozantno i neka uvažavanje Srbije bude večno.
Nikola Stevanović (12) ovako važe:
– Sve mi je super, naročito kad sam se rukovao sa ambasadorom i kad smo pevali himnu.
Nenad Aksentijević (17) izjavljuje:
– Lepo nam je ovde kad je sve posvećeno Srbiji.
Veteranka Zorka Vujkić (78) je iz Velike Plane.
– Osećam se kao u bajci.

 

 

Pozdrav iz autobusa
Dok se Trijumfalnoj kapiji približavala duga kolona Srba sa raznim nacionalnim obeležjima, trgom Etual je naišao autobus sa turistima iz Srbije. Kad su videli tako brojnu Srbiju, na najprometnijem i centralnom mestu Pariza, glasnim povicima i mahanjem dali su oduška svom iznenađenju i oduševljenju.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here