Đ. Janković
Večno sećanje: Opelo ispred spomenika palim junacima

Državna ceremonija obeležavanja 105. godišnjice od prve srpske i savezničke pobede u Velikom ratu održana je u Spomen-kompleksu Cerska bitka u Tekerišu. Na spomen-kosturnicu vence su položili Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, gradova Loznica i Šabac, opštine Krupanj, kao i predstavnici brojnih udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Posebno su bile zapažene i delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske. Iz Herceg Novog su stigli predstavnici Srpskog udruženja “Karađorđe”, a iz Semberije članovi Društva srpskih domaćina.

Pre obraćanja zvaničnika održan je pomen cerskim junacima, a kod spomenika je izveden i prigodan umetnički program.

Ministar Đorđević najpre je podsetio na važnost Cerske bitke kao prve srpske i savezničke pobede u Velikom ratu i istakao da je “pobeda male Srbije nad svetskom silom kakva je Austrougarska bila gotovo nezamisliva”. On je ocenio da je “nepravda koja nam se nanosila kroz istoriju zapravo vezivno tkivo za jedinstvo i istrajnost našeg naroda u borbi za pravdu, taj peti element koji je omogućio čudo biblijskih razmera, toliko mnogo puta u istoriji srpskog naroda i države”.

– Nekome ko gleda sa strane naše pobede izgledaju kao pravo čudo, međutim, mi smo nepobedivi u pravičnosti. Čudo na Ceru zato nije nikakvo čudo, srpska pobeda se morala dogoditi bez obzira na prednost neprijatelja u ljudstvu i opremi. Srpski narod je u 20. veku uvek bio na pravoj strani, i izbor koji je činjen u prošlosti uglavnom se oslanjao na njegovu dugu slobodarsku tradiciju, a uveren sam da da će Srbija umeti da i u ovom veku bude na pravoj stani istorije. Neophodno je samo da budemo jedinstveni – poručio je ministar Đorđević.

U ime domaćina govorio je Vidoje Petrović, gradonačelnia Loznice, koji je istakao da je “naša obaveza da istorija i preci koji su utkali svoje živote u temelje moderne Srbije ne smeju biti zaboravljeni”.

– Braćo, cerski junaci, koji ste ostavili život za slobodu, ponosimo se vama, a mi smo ta generacija koja treba da svojim potomcima postane ponos tako što će im ostaviti budućnost, da u svojoj zemlji žive i rade, u Srbiji – rekao je on.

Državnu ceremoniju organizovali su Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Grad Loznica i Centra za kulturu “Vuk Karadžić”.

Prva pobeda saveznika

Cerska bitka bila je prve pobeda saveznika u Velikom ratu, a zbog zasluga u vođenju bitke, komandant Druge srpske armije general Stepa Stepanović unapređen je u čin vojvode. Spomenik u Tekerišu podignut je na Vidovdan 1928. na mestu gde su se sredinom avgusta 1914. godine vodile borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke.