Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković reagovala je na najavu iz Hrvatske o potraživanju milijardu evra sa kamatama na ime sukcesije.

Tabaković je izjavila da najave iz Hrvatske da bi mogli da potražuju depozite i staru deviznu štednju Jugobanke i drugih banaka, vidi kao „APP“, odnosno, „ako prođe prođe“, i da će se NBS rukovoditi principom reciprociteta: „kako vi nama, tako i mi vama“.

Na pitanje novinara da li smatra da su te najave iz Hrvatske deo grešaka ranijih pregovarača o sukcesiji, pošto iz Hrvatske najavljuju potraživanje oko milijardu evra sa kamatama, Tabakovićeva kaže: „Neki ljudi se u poslu, pa i u međusobnim odnosima, kada delite imovinu ranije zajedničke države, ponašaju po principu ’ako prođe – prođe, vredi pokušati‘. Eto, tako doživljavam taj pokušaj“.

Guvernerka dodaje da, po pitanju svega što je učinjeno kada je reč o sukcesiji bivše SFRJ, veruje da će i druga strana ispuniti svoje obaveze, kao i da im sve do sada što su uradili ne daje za pravo da se unapred ispunjava svaka obaveza, a da se ne računa na reciprocitet.

– Od onog što se zove povraćaj imovine naših preduzeća koja su imala predstavništva tamo, pa do onog prvog, osnovnog i najvažnijeg, a to je povratak naših građana tamo. Mislim da elementarno poštovanje traži od svih nas da se ponašamo po principu “kako vi nama, tako i mi vama” – poručila je Jorgovanka Tabaković.

2 KOMENTARA

  1. “…Kako vi nama, tako i mi vama” Хвала Богу сетили се Срби да се буде из сна о Титовом братству-јединству. Следећи корак из мамурлука је “Како ви нама ми вама никако”

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime