Tanjug

Premijerka Ana Brnabić potpisaće danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) koji će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

Sporazumom sa EAEU se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Evroazijske ekonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčijeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Inače, važeće stope carine u EAEU su dva evra za hiljadu komada cigareta, 1,5 evra po litru alkohola i oko 15 odsto za polutvrde i tvrde kravlje sireve. Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine, a njene članice su Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP-om od 1,9 triliona američkih dolara.

Prvi spoljnotrgovinski partner Srbije je Evropska unija sa kojom ostvaruje 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU taj procenat oko sedam odsto.

Kada postane punopravni član EU, svi sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa trećim zemljama prestaju da važe, tako da sporazum sa EAEU ne bi trebalo da ugrožava evropski put Srbije.

Brnabić će se tokom svoje posete Moskvi sastati i sa premijerom Belorusije Sergejem Rumasom i predsednikom Evroazijske razvojne banke Andrejem Beljanovim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here