Srbija preteška za biznis

Ekonomski stručnjak Aleksandar Stevanović
 

Lista pokazuje da je Srbija pala za 14 mesta niže i pretposlednja je u regionu pošto, prema navodima Svetske banke, nije zabeležila reforme koje se ocenjuju u izveštaju kao olakšavajući regulatorni okvir tokom 2013. i 2014. godine.

 

Kao u vicu

– Kada se, kako kaže jedan vic, sa solitera ne pada skroz, već nekoliko spratova, to je još i dobro. Mi smo za samo jednu godinu pali za 14 spratova, ali smo mogli još da padamo i gore da prođemo – šaljivo tumači rangiranje Srbije Milan Kovačević.

Navedeno je da je 65 odsto ekonomija globalno sprovelo reforme koje su u pomenutom periodu olakšale poslovanje, pa su "druge ekonomije pretekle Srbiju po lakoći poslovanja".

 

Stevanović ukazuje da je zvanični Beograd pokušavao da privuče investicije, ne olakšanjem regulative, već sufinansiranjem, pa, kako kaže, išlo se na varijantu da se neko upeca na to.

 

– Sada novca nema, pa ni takvi investitori nemaju interes da dođu. Vlastima u Srbiji su usta puna reformi, ali se ne sprovode, što pažljivo i nepogrešivo osim Svetske banke prate i druge međunarodne institucije i konsalting kuće. Mi bismo kad vidimo ovakve ocene razbili ogledalo, ali umesto što se žmuri, treba dobro razmisliti zašto kredibilna institucija kao što je Svetska banka tako vrednuje Srbiju – objašnjava Stevanović za "Vesti".

 

Srbija, prema navodima Svetske banke, najbolje stoji u segmentu zaštite investitora, gde je na 32. mestu. Zamerki je više, od one da je značajno otežan postupak prenosa imovine, do jednostavnosti plaćanja poreza gde se svrstala na 165. mesto, Srbija je pala i u rešavanju nesolventnosti na 48. mesto s prosečnom procedurom od dve godine. Najgore je kotirana u dobijanju građevinskih dozvola, gde je na čak 186. mestu.

 

Iza Beograda samo Sarajevo

U regionu je najbolje plasirana Makedonija koja je 30, Crna Gora je 36, Slovenija je na 51, Hrvatska na 65. mestu, a iza Srbije je samo Bosna i Hercegovina. Mesto broj 1 na listi Svetske banke zauzima Singapur, a slede Novi Zeland, Hongkong, Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Britanija, Finska i Australija.

 

Stručnjak za inostrana ulaganja Milan Kovačević smatra da Srbija nije mogla da uradi dovoljno na tom planu jer puno toga koče kriminal i korupcija, odnosno tajkuni i moćni ljudi koji su neretko iza njih.

 

– Nije, međutim, tu samo problem što smo mi pali, već što su drugi otišli napred i pretekli nas – tumači Kovačević u izjavi za "Vesti" i dodaje da ako nam je za utehu u regionu nismo toliko loši, jer zavidno mesto nemaju ni Slovenija i Hrvatska.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime