Youtube/Nova S

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Marijan Ivanuša ocenio je da je Srbija primer da i zemlja koja nije bogata može uspešno da sprovede masovnu vakcinaciju i promeni tok epidemije.

– Srbija je uspela da nabavi dovoljne količine vakcina i uspostavila sistem imunizacije koji svim ljudima omogućava dostupnost vakcine – rekao je Ivanuša, koji je je zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom na beogradskom aerodromu dočekao kontingent od 120.000 doza Astrazeneke iz programa Kovaks. Na pitanje šta bi bilo sa Srbijom da je čelaka cepiva preko Kovaksa, Ivanuša je odgovorio da bi u tom slučaju naša zemlja imala veoma malo vakcina.

– Srbija bi dobila neku količinu i putem EU, možda bi nešto više dobila i preko Kovaksa nego što je do sada, ali još uvek bismo govorili o manje od milion doza. I u Srbiji i u svetu se vidi kako masovna vakcinacija može bitno da utiče na epidemiju i kako može da nas vrati u normalan život – rekao je direktor SZO, koji je još jednom apelovao na stanovništvo da se vakciniše i pridržava svih epidemioloških mera i preporuka.

Iako je Srbija dobila puno pohvala za dosadašnje rezultate u vakcinaciji, o čemu je pisao i američki “Njusvik”, lekari upozoravaju da smo još uvek daleko od željenog cilja. Imunolog Dušan Popadić, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ističe da o kolektivnom imunitetu može da se govori tek kada 95 odsto punoletnog stanovništva bude vakcinisano.

– Sada nismo ni blizu toga. Ako se imunizacija nastavi ovim tempom, možda ćemo do toga doći do jeseni, ako ne dođe do opuštanja i usporavanja procesa vakcinacije. Ne treba da se opuštamo, mislim na svakog pojedinca. Svi treba da se pridržavaju propisanih mera i da u u zatvorenom prostoru nose maske, bez obzira na to da li su vakcinisani – ukazuje Popadić.

On smatra da nema mnogo smisla proveravati imunitet posle vakcine osim ako nije reč o nekoj kliničkoj studiji, a i ne očekuje da vakcinacija protiv korona virusa postane sezonska budući da je imuni odgovor dobijen vakcinom sveobuhvatan.

– Šta god pričali o novim sojevima, sve su to male razlike u odnosu na prethodni soj. Zato ne vidim da je potrebno imunizovati se svake godine. Da ponovim, ne štiti vakcina, nego vakcinacija. Svi moramo da budemo vakcinisani i onda nema ko od koga da dobije virus – zaključuje Popadić.

Okupljanja nose rizik

Virusolog Ana Gligić  poziva na oprez, ističući da uprkos smanjenju broja novozaraženih koronom još ne treba dozvoliti masovna okupljanja.

– Verujem da Krizni štab neće dozvoliti svadbe i slične proslave do jula – kaže Gligićeva, koja smatra da ćemo, u slučaju da se obuhvat vakcinacije poveća za još 10 odsto, koroni stati za vrat polovinom jula i da ćemo biti mirni bar do jeseni.