Srbija raj za ubice, razbojnike, dilere…

0

Ministar pravde Nikola Selaković juče je izjavio da je spreman da razgovara sa advokatima
 

Odgovornost za ovaj haos vlast pripisuje advokatima, dok štrajkači s akten-tašnama smatraju da je za sve kriva poreska politika države koja im je odrezala značajno veće poreze i istovremeno ih uvođenjim javnih beležnika lišila mogućnosti da sačinjavaju ugovore, pa im je samim tim dodatno izbila pare iz džepa.

 

Jeftinije kod notara

Da advokati gledaju isključivo svoj interes, vidi se i po tome što je za sve ugovore o prometu nekretnina čija je vrednost do 400.000 evra jeftinije otići kod notara koji će sačiniti javno-beležnički zapis. Kada se za taj posao odlazi kod advokata, on ugovor sastavlja po advokatskoj tarifi, a građanin potom mora da ide i u sud da se ugovor overi.

Dok advokati traže ostavku ministra pravde, a država deluje nespremna za rešenje koje bi odblokiralo funkcionisanje sudova, po srpskim ulicama je sve nebezbednije šetati. Naime, mnogi od privedenih zbog teških krivičnih dela pušteni su iz pritvora jer im se branioci zbog štrajka nisu pojavili, a Ustav svakom građaninu garantuje pravo na odbranu.

Nedavno uhapšeni dileri u Novom Sadu, Užicu i Beogradu morali su da budu pušteni na slobodu, iako je kod njih pronađena veća količina droge. Sudija nije mogao da im odredi pritvor jer nijedan advokat nije hteo da ih brani, pa su oni posle 48-časovnog pritvora pušteni.

Rumun Supu Nikolaev je zahvaljujući štrajku srpskih advokata sada već u svojoj zemlji, iako je optužen da je u Srbiji opljačkao na desetine menjačnica.

 

Ministar čeka Ustavni sud

Ministar pravde Nikola Selaković juče je izjavio da je spreman da razgovara sa advokatima o porezu. Što se tiče nadležnosti javnih beležnika kojima je dodeljen deo poslova koji su do sada obavljali advokat, ministar kaže da do izmena spornih odredbi može doći ukoliko Ustavni sud ospori ustavnost Zakona o javnom beležništvu.

Slučaj Dragana Matića koji je kuhinjskim nožem naneo teške povrede supruzi Slavici i koji se tereti za pokušaj ubistva takođe je bio pušten jer se branilac, koji mu je određen po službenoj dužnosti, zbog štrajka nije pojavio. Tek kada je, procenjujući koliko je Matić opasan po okolinu, Viši sud ukinuo prethodno rešenje, njemu je određen pritvor do 30 dana.

Državu bi štrajk advokata mogao još dodatno da košta. Oni koji su dopali pritvora a da im nije omogućeno pravo na advokata, kao i oni kojima se zbog štrajka neće suditi u razumnom roku mogli bi da tuže državu i traže obeštećenje. Jedan dan pritvora bez ostvarenog prava na advokata državu bi mogao da košta i do 50 evra.
Više od 9.000 advokata za sada je pokazalo priličnu jedinstvenost u zahtevima i načinu nastupa prema državi, a oni malobrojni koji se usude da se vrate poslu oštro su sankcionisani. Desetoro beogradskih advokata disciplinski će odgovarati zato što su se za vreme obustave rada pojavljivali u sudu i kao štrajkbreheri preti im brisanje iz advokatske evidencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here