commoswikipedia.org/Julian Nyča
Preševska dolina

Predsednica skupštine Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju da sprovodi sistematsko etničko čišćenje Albanaca u Medveđi, Bujanovcu i Preševu.

Osmani je sinoć na Fejsbuku navela da je prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Medveđi živelo 7.438 Albanaca, a da se sada, kako tvrdi, procenjuje da ima samo 600 Albanaca, iako nema zvaničnih statističkih podataka.

– Ovo sistematsko smanjivanje broja albanskog stanovništva u Medveđi nije slučajno – navela je Osmani i dodala da su Albanci zbog, kako kaže, “uskraćivanja osnovnih ljudskih prava na jezik, obrazovanje, prava na rad i stalnog pritiska srpskog režima, a bez prava da se žale”, bili prinuđeni da traže bolje uslove za život svojih porodica.

Osmani je navela da je drugi problem “pasivizacija adresa albanskog stanovništva”, zbog čega, kako kaže Albanci nisu mogli da preduzmu pravne akcije protiv Srbije u slučajevima “kad su kršena njihova prava i kad su diskriminisani na etničkoj osnovi”.

Osmani tvrdi da iste probleme imaju Albanci i u Bujanovcu i Preševu i da su se zbog toga oglasile razne organizacije za ljudska prava u Srbiji i inostranstvu, prenosi Kosovo onlajn.

– Uprkos čestim pozivima za pomoc albanskih aktivista i aktivista iz Medveđe njihovi zahtevi ostaju bez odgovora. Kosovo više ne može da ćuti. Pitanje Albanaca i ljudskih prava u Preševskoj dolini mora se rešavati unutar zemlje i u inostranstvu. Ovo nije usamljen slučaj, postupcima srpske države krše se ljudska prava Albanaca u dolini. Država koja se aktivno bavi etničkim čišcenjem, iako “sofisticiranim” metodama, ne zaslužuje članstvo u EU – navela je Osmani.

2 COMMENTS

  1. Osmani pokusava da ovim napadom zamaze oci onima koji vide kako su na Kosovu proterali skoro sve Srbe.Navedi broj Srba iz 70-ih godina i danas Osmani, da svet vidi ko pravi etnicko ciscenje.Napad je naj bolja odbrana, ali je vas voz draga gospodjo prosao. Buducnost ce reci sta ste postigli zeljom terorista, fasista i mafijasa da proterate Srbe sa svoje zemlje i masakrirate mnoge.Danas se vidi da ste bedniji nego sto ste bili u YU iako ste dobijali milio dolara dnevno od drzave.

  2. A sta je sa etnickim ciscenjem srba sa Kosova i Metohije? “Gospodjo” ti ces nekome da prosipas pravo i pravdu. Albancima u presevskoj dolini ne hvali nista. I prestanite da sirite dezinformacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here