commons.wikimedia
Vlada Srbije

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu uvela Belorusiji zbog “situacije u Belorusiji i umešanosti Belorusije u rusku invaziju na Ukrajinu”, prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

U pitanju je Odluka Saveta EU 2022/579, koja je doneta 8. aprila, a dve nedelje kasnije, 22. aprila, na sajtu Saveta objavljeno je da su se sa ovom odlukom uskladile Srbija, Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Ovo je drugi put da se Srbija uskladila sa sankcijama EU vezanim za rat u Ukrajini, posle martovske odluke o produženju važenje restriktivnih mera bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014. godine.

Odlukom koju je doneo Savet EU 8. aprila uvode se sektorske sankcije beloruskom finansijskom i transportnom sistemu kao reakcija na uključenost Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, navodi se u obrazloženju.

Kako je pokazalo istraživanje Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Srbija se konzistentno usaglašavala sa restriktivnim merama EU prema Belorusiji sve do aprila 2019. godine, kada se nije usaglasila sa deklaracijom, odnosno Odlukom Saveta EU 325, kojom su samo produžene sankcije.

11 COMMENTS

  1. Sve za EU! samo što nas nisu primili, kad smo tako usklađeni! Još samo da uskladimo stav o Kosovu, Republici Srpskoj, Vojvodini i Sanđaku! Pa onda, kao da smo u EU, mada nismo, jer ..!

  2. Idete u EU,a oni nas bombardovali i ubijali neduzne civile,i oni sad da nam budu prijatelji,e moja srbijo

  3. Ми тим швабама стално мутимо тај Дунав нешто, иако смо низводно. Шта год да радимо ми овде, све контра радимо а њима Дунаве све прљавији.

  4. Glasanje protiv Belorusije i Rusije je nacionalna izdaja.Lukasenko je jedini podrzao tadasnju SR Jugoslaviju za vreme zlocinackog bombardovanja Jugoslavije od strane NATO nacista.Da li smo slepi ili smo izdajice svoga naroda.Nikada Srbija nece u EU.EU trazi da se odreknemo svog KiM, Republike Srpske,Za uzvrat ce nam ponuditi velikodusno da Srbiju prizna Kosovo.Hvala bogu imamo veliki broj patriotskih intelektualaca i vrh SPC koji su jasno rekli svoj stav.Pravoslavna braca Rusi i Belorusi se ne smeju izdati.Ovo je Rat NATO nacista protiv slavenskog pravoslavnog naroda na svim nivoima

  5. Добро бре више,па нашу политичари побегли са својих огњишта(из БИХ,Монтенегра,Хрватске) зар има неко да стварно мисли да је некоме од њих стало до Србије и Срба.
    А тек шта их брига за Белорусију и друге. Добиће лову за издају.

  6. hahahahahahaha, stanite bre, sto ste zapenili…Pa niko od miliona Srba nije isao u Belorusiju na rad, nego lepo u Nemacku, Belgiju, Holandiju, a da ne govorim o Srbima u Australiji, Americi ….itd niti je bezao u Novosibirsk, nego smo bezali u London. Pa Crnjanski nije napisao roman o Vladivostoku nego Roman o Londonu..zar ne ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here