Košarkašica Srbije Sonja Petrović Vasić kaže da je grupa za olimpijske kvalifikacije sa dve afričke selekcije mač sa dve oštrice, ali da su igračice svesne uloga i da su spremne za borbu.

Srbija će olimpijsku vizu pokušati da obezbedi na kvalifikacionom turniru koji na programu od četvrka do nedelje u hali “Aleksandar Nikolić”, gde će joj rivali biti SAD, Nigerija i Mozambik, a košarkašica španske Ðirone kaže da spremno dočekuje start kvalifikacija posle operacije kolena na koju je otišla posle Evropskog prvenstva.

CILJ ISPUNJEN

– Cilj da budem spremna za ovu akciju je ispunjen. Imala sam sreću da sam početni period posle operacije i oporavka prošla u klubu, jer je bio šok za telo i koleno. Prvih nekoliko nedelja nije bilo lako, ali sve to se stabilizovalo pred ovaj turnir. Sa te strane sam zadovoljna i nadam se da sam spremna da izdržim ono što sledi – rekla je Vasić Tanjugu.

Posle EP prošlog leta koje su zajedno organizovale Srbija i Letonija, izabranice Marine Maljković pred domaćom publikom imaju priliku da izbore drugo uzastopno učešće na Olimpijskim igrama.

– Veliki faktor je to što igramo kod kuće. Na stranu publika i podrška, mislim da je važnije što se igra kod kuće zbog putovanje, spremnost i odmora igračica. Što se tiče grupe, to je mač sa dve ostrice. U teoriji je jedna pobeda potrebna, u teoriji si srećan što su tu dve afričke zemlje, ali to je s druge strane i situacija u kojoj najmanje imaš kontrolu.

– Sve druge ekipe bi nam više ležale, znali bismo šta da očekujemo, bavili bismo se taktikom, a ovde ne znaš sta da očekuješ. Imam sreću što u Španiji igra veliki broj Afrikanki i iz prve ruke sam imala priliku da vidim kako igraju. To je put u nepoznato i ne možes da predvidiš ništa i protiv takvih ekipa je uvek teško igrati.

OLIMPIJSKE IGRE NISU DALEKO

Zbog činjenice da su SAD već obezbedile plsaman u Tokio kao svetski šampioni, stav je da su košarakšice već jednom nogom zakoračile ka Japanu.

– Javnost smatra da smo se mi već kvalifikovale, ali bitno je da naš stručni štab i mi između sebe, držimo pod nekom sportskom tenzijom, da smo svesne da neće biti lako i da će biti potrebno da se uloži veliki trudi da se ode na Olimpijske igre. U Riju smo bili manje-više u ovom sastavu i ako neko zna šta znači otići i biti deo olimpijske porodice, tada smo mi to mi shvatile. Zbog toga smo željne da odemo još jednom i da na pravi način reprezentujemo zemlju. Svesne smo uloga i spremne smo da se borimo za to – ističe Vasić.

Srbija prvi meč igra u četvrtak sa SAD od 20 sati, u subotu je rival Nigerija od 17 sati, dok trurnir zavrašavaju u nedelju susretom sa Mozambikom u istom terminu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here