NBA liga je dan pred početak nove sezone saopštila koliko stranaca i iz koliko zemalja će igrati u najjačoj ligi sveta. Srba ima za jedan više nego lane, šest, jer su stigli Marko Gudurić i Alen Smailagić, a otišao Miloš Teodosić. Srbija je sad ukupno šesta po zastupljenosti, ako se gledaju i Amerikanci, odnosno peta, ako se gledaju samo stranci.

Ove sezone će u NBA ligi igrati 108 stranih košarkaša iz 38 različitih zemalja. Po broju internacionalaca vodi Kanada sa 16 igrača. To su između ostalih Džamal Marej (Denver), Tristan Tompson (Klivlend), Endru Vigins (Minesota) i Ar Džej Beret, a zanimljivo da šampion Toronto (jedini tim iz Kanade, od gašenja Vankuvera) ima samo jednog domaćeg državljanina. Posle Kanade sa devet stanaca sledi Australija, dok Francuska ima sedam.

Hrvatska je ispred Srbije sa sedam igrača u NBA ligi. Našu zemlju predstavljaće Nikola Jokić (Denver), Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica (Sakramento), Boban Marjanović (Dalas), Marko Gudurić (Memfis) i Alen Smailagić (Golden Stejt).

Kada je reč o timovima koji imaju najviše neameričkih igrača tu kolo vodi Dalas sa čak sedam stranaca. Prve zvezde tima su Letonac Kristaps Prozingis i supertalentovani Slovenac srpskog porekla Luka Dončić. Tu je i naš predstavnik Boban Marjanović.

TABELA ZASTUPLJENOSTI PO ZEMLJAMA

16 – Kanada
9 – Australija
8 – Francuska
7 – Hrvatska
6 – Srbija
5 – Španija, Nemačka
4 – Turska, Brazil
3 – Slovenija, Italija, Letonija
2 – BiH, Litvanija, Grčka, Ukrajina, Švajcarska, DR Kongo, Kamerun, Južni Sudan, Bahami

Crna Gora je u grupi od 17 zemalja sa po jednim igračem u NBA ligi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here