Mod.gov.rs
Mi-35

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trećeg dana posete Nišavskom okrugu na vojnom aerodromu u Nišu održao je sastanak sa direktorima preduzeća Odbrambene industrije Srbije. Susret je bio zatvoren za javnost, ali predsednik je prethodno istakao da država mora dodatno da osnaži namensku industriju, ali je i najavio nabavku još 30 borbenih helikoptera, čime će Srbija postati velesila u regionu.

Predsednika su na niškom vojnom aerodromu “Narednik – pilot Mihajlo Petrović”, gde je održan sastanak, dočekali ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i ministarka privrede Anđelka Atanasković. Vučić je posle sastanka rekao da je odlučeno da se domaća namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra i to već u prvom kvartalu 2022. godine.

– Odlučili smo da ulažemo uz striktnu kontrolu Ministarstva finansija, u kupovinu novih proizvodnih pogona i mašina i opreme, kako bismo mogli da osavremenimo naše fabrike i podstaknemo bolju proizvodnju i rentabilnosti – rekao je Vučić.

On je istakao je da je odlučeno i da država u narednih pet godina naruči opremu, naoružanje i oruđa, vozila i ubojna sredstva, municiju, mine, rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijardi evra.

Aleksandar Vučić s predstavnicima Namenske

Ogromna ulaganja

– To će biti dodatni podsticaj za razvoj namenske industrije i ogroman napredak Vojske Srbije u kupovini. Tako će biti modernizovana naša vojska, uz sve ono što se kupuje od ruskih i francuskih partnera, gde su ulaganja zaista ogromna – rekao je Vučić.

ZA DESETKU: Vežba 63. padobranske brigade

On je istakao da je Vojska Srbije mnogo napredovala, te da je razlika između 2012. godine i sadašnjosti “kao zemlja i nebo, kao četvrta i prva liga” i podsetio da su plate vojsci prethodnih osam godina skočile za 70 odsto, odnosno oko 7,5 odsto godišnje u uslovima fiskalne konsolidacije.

Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima namenske industrije, prisustvovao je prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade. Predsednik je rekao da je vežba bila izvanredna i da su je pripadnici Ratnog vazduhoplovstva u teškim vremenskim uslovima izveli odlično. Vučić je obradovao pilote i mehaničare najavom nove nabavke helikoptera.

NE PROMAŠUJE: H-145 na gađanju

Vojna petoletka

– Očekujemo još tačno 30 helikoptera. Nabavićemo još 11 novih Erbasovih H-145, četiri Mi-35 i 11 polovnih Mi-35 (Srbija već ima devet H-145 i četiri Mi-35) koje kupujemo od jedne članice EU. Bićemo helikopterska velesila u regionu – zaključio je Vučić.

Predsedniku je prethodno na sastanku s vojnim vrhom predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine. On je preneo da su u tom planu predložena ogromna ulaganja u vojsku, od najmanje dodatnih 500 miliona evra godišnje, a da vojska traži i do 700 miliona.

PONOS I ČAST: Potpisivanje zakletve

Vojni rok na čekanju

Predsednik Vučić potvrdio je da još nije doneta odluka o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka, mada bi to svakako bilo spasonosno za vojsku.

– Ako se preseče da pozivamo od 2004. godišta to bi značilo oko 35.000 momaka. Međutim, u ovom trenutku je kapacitet vojske da prihvati njih do 10.000. Tu se onda postavlja pitanje koga osloboditi, koliko će država plaćati vojnike, kao i da li svi oni mogu da budu kvalitetno obučeni – objasnio je predsednik.

Stižu pruge i investitori

Tokom trodnevne posete Nišavskom okrugu osim odbrane dominantna tema je bila i privreda. Prilikom obilaska rekonstruisane biblioteke i muzičke škole u Doljevcu, Vučić je rekao da plate i penzije moraju još brže da rastu u narednom periodu.

On je izneo podatak da je po prvi put industrija pretekla građane po potrošnji struje, što pokazuje kako zemlja napreduje. Predsednik je obećao da da će država za vodosnabdevanje u Doljevcu izdvojiti 6,5 miliona evra kako bi jednom zauvek rešila taj problem. Na spisku za investiranje su i rekonstrukcija osnovne škole i centralni trg u Pukovcu.

Međutim, gradi se i širom Nišavskog okruga. Predsednik je podsetio da će brza pruga od Beograda do Niša biti završena 2026. Najavio je i da početkom marta počinje izgradnja stadiona Čair, po UEFA 4 standardima sa 20.000 gledalaca. Uskoro će krenuti i izgradnja železničke obilaznice oko Niša, vredna 150 miliona evra.

– Izgradnja brze pruge ubedljivo je najvažniji projekat, jer se time Niš stavlja na kartu jednog od najvažnijih mesta od Beča do Istanbula i dobija potpun značaj kao saobraćajni čvor, a brza pruga će biti nastavljena do makedonske granice – rekao je Vučić.

Predsednik je najavio i da će iz tekuće budžetske rezerve za Nišavski okrug biti izdvojeno 600 miliona dinara (oko 5,1 miliona evra), a od toga samo za grad Niš 450 miliona, pre svega za vraćanje starih obaveza i fiskalnu konsolidaciju, kako bi grad mogao brže da se razvija bez tereta prošlosti. Za istu svrhu Doljevac će dobiti 40 miliona dinara, Ražanj, Merošina i Gadžin Han 20 miliona, a Svrljig 15 miliona dinara.

– I Aleksinac će dobiti 15 miliona, ali zbog veoma dobrog fiskalnog ponašanja kao nagradu za sve radnike u komunalnim ustanovama. Oni imaju suficit i nemaju dugove – objasnio je Vučić.

Rastu plate

Vučić je naglasio da su se u svakoj od opština Nišavskog okruga i Nišu dogodile velike promene poslednjih godina.

– Stopa rasta prosečne plate je 50 odsto. Najveća je u Merošini sa 81 odsto, u Nišu je 67 procenata. Plata je skočila sa prosečnih 316 evra 2016. godine, na 526 evra, sa značajno manje nezaposlenih. Sedam fabrika smo ovde otvorili. Imamo još četiri veoma važne investicije, od kojih je jedna veća i to za grad Niš – istakao je Vučić.

Penzionerima još 20.000 dinara

Vučić najavio je danas da će svi penzioneri posle 15. februara dobiti dodatnih 20.000 dinara (oko 170 evra) pomoći od države.

– Država to može da radi, pošto je danas mnogo jača nego pre – ukazao je Vučić.

Vojsku podigli iz mrtvih

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da kritike Vojnog sindikata ne odražavaju pravo stanje u vojsci, mada u njima ima i stvari koje su istinite.

– Sindikat ne spori i izražava zadovoljstvo modernizacijom vojske. Oni kažu da postoji odliv ljudi, da je popunjenost loša. Ali odliv je danas mnogo manji, a uslovi su mnogo bolji. Kada sam 2012. godine preuzeo Ministarstvo odbrane, imali smo gotovo nepostojeću vojsku u operativnom i bukvalnom smislu te reči – rekao je Vučić.

On je podsetio da je vojska tada imala svega dva Mig-21 koje su nazivali mrtvačkim sanducima koji lete, jedan Mig-29, koji je bio više na remontu nego u vazduhu, a da je vojnici nisu imali nije imala ni padobrane, čizme, opremu.

– Prosečno pripadnik Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u ovom trenutku ima ukupna primanja, u šta su uključena dežurstva i dodatne smene, 120.000 dinara (oko 1.000 evra). Primanja nisu mala, ali su opterećeni vojnici, oficiri, podoficiri, jer rade posao za dvojicu ljudi. Zbog toga će plate i dalje da rastu i radiće se na boljoj popuni – rekao je Vučić.