“Srbija spremna da gradi aerodrom kod Trebinja”

0
Tanjug
Željka Cvijanović, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je, nakon razgovora sa predstavnicima RS u Banjaluci, da se izašlo sa idejom i da je Srbija zainteresovana da počne razgovore sa vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovini.

– Spremni smo da uložimo značajan novac, da zaposlimo ljude u RS i već od ponedeljka, naša delegacija je spremna da ide u misiju u Trebinje, kojom brzinom i po kom modelu, koncesionom ili nekom drugom, na 30-35 godina Srbija može da izgradi izgradi taj aerodrom – rekao je Vučić.

Taj aerodrom naolazio bi se između Trebinja, Bileće i Gacka.

– Želimo da izgradimo kompeleks aredroma i da upravljamo njime. Tu profita nema, ali je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za RS. Od strateškog značaja – rekao je Vučić.

Dodao je da su mu i predstavnici MTU, nemačke kompanije koja počinje gradnju fabrike motora u Staroj Pazovi, preneli da je to jedini biznis koji ima posao za 60 godina.

– Zato je važno da gradimo aerodrome bliže, da i Trebinje, Hercegovinu stavimo bliže u mrežu. Mnogo je potrebno do Trebinja, a to je najlepši srpski grad i važno je da pomognemo ljudima u Hercegovini. To je važno i za Srbiju i za RS – rekao je Vučić.

Finansijska injekcija RS do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija, ako bude potrebno, a verovatno će biti s obzirom na teška vremena, pružiti dodatnu finansijsku injekciju pre kraja godine Republici Srpskoj.

Vučić je kazao da je obaveza Srbije, onoliko koliko može, da pomaže srpskom narodu u RS, i činiće to uvek poštujući Dejtonski sporazum.

Istakao je da je Dejtonski sporazum „sveto pismo“ za Srbiju, i da bi voleo da stvari ostanu u njegovim okvirima.

Kazao je da se Srbija danas obavezala da dodatno pomogne RS oko izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo i Banjaluka.

– Sem izgradnje mosta na Savi kod Rače ićićemo na značajnu podršku izgradnji tih 17,1 kilometara u vrednosti 150 miliona evra. Spremni smo da učestvujemo sa 100 miliona evra. Daćemo najveći novac da bi obezbedili direktnu vezu sa Bijeljinom, drugim najvećim gradoma u Srpskoj, a jednom od najvećih gradova u BiH – objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu da će Sarajevo imati snage za dalje „spuštanje“ ka Tuzli i Sarajevu, ili ići prema već postojećim putem ka Zenici i Sarajevu, da će RS nastaviti put dalje ka Doboju.

Preneo je da se Srbija danas obavezala i spremna je da narednih dana plati milion evra za studentski centar Nikola Tesla Paviljon 3 u Banjaluci. Srbija će, kako je ukazao, preuzeti dve trećine troškova tog projekta. Rekao je da Srbija ne uplaćuje deo po deo, već zbog dobre solventnosti, uplaćuje čitav iznos odjednom.

– Zadovoljan sam kako idu drugi projekti koje radimo u RS, ali imamo projekte i u Federaciji – podsetio je on.

Vučić je rekao da je planirano da parlamenti Srbije i RS usvoje zakon o zaštiti obučavanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

– Naši parlamenti će doneti istovetni zakon, da ne bude samo na deklarativnom nivou. Daćemo posebnu poršku očuvanju ćiriličnog pisma. Podržaćemo izdavačke kuće koje štampaju na ćiriličnom pismu, i podržaćemo finansijski firme koje koriste ćirilično pismo. Nikome nećemo da branimo upotrebu drugog pisma, jer je i latično pismo naše pismo. Ali ćiriličnu treba da sačuvamo i ekonomskim podsticajima – naglasio je on.

Najavio je da će razgovori sa predstavnicima RS biti nastavljeni i najavio da će se obeležavanje pogroma tokom operacije “Oluja” održati zajednički 4. ili 5. avgusta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here