Srbija štedi na penzijama i platama

0

 

Ministarka finansija Diana Dragutinović zna da računa, pa u Skupštini Srbije lepo uzme papir i hemijsku olovku, onda u koloni "penzije" upiše nula (0), u koloni "plate" upiše (0), pa obični ljudi ne dobiju ništa, ali državi ostane sve što joj treba
 

 

Prema njenim rečima, to će biti najveća ušteda, od skoro dva procenta BDP na račun pada životnog standarda. Dragutinovićeva je najavila i redukciju broja zaposlenih u lokalanim samoupravama i u pravosuđu i navela da će doći do promena i u oblasti socijalne zaštite, kao i promenu finansiranja zdravstvenih usluga.

Poboljšanje kod materinskog dodatka

Navodeći kao primer isplatu materinskog dodatka, ministarka je rekla da je u sadašnjem sistemu materinski dodatak isplaćivan na osnovu poslednje zarade pre odlaska na bolovanje, a da će u novom sistemu taj dodatak biti isplaćivan na osnovu prosečne zarade u periodu od godinu dana.

Dragutinovićeva je ukazala da su u toku pregovori između njenog i drugih ministrstava u vezi sa izradom republičkog budžeta za narednu godinu.
"Ministarstva su dostavila Ministarstvu finanasija svoje zahteve kojima traže ono što im je potrebno. Posle toga Ministarstvo finansija će im ponuditi mnogo manje nego što im zaista treba, a tek onda počinju pravi pregovori", objasnila je Dragutinovićeva.

Učešće državne potrošnje u državnom proizvodu trenutno iznosi 42,9 odsto i ako država uspe da ga smanji na 42 uradila je mnogo u kratkom periodu, napomenula je ministarka. Dragutinovićeva je kazala da imamo dobre vesti uprkos krizi, dodavši da je "oluja prošla" jer dnevno vidi da je povećan poreski prihod i da smo došli do "obrtne tačke u kojoj su prihodi solidni".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here