Srbija strateški partner Kine

0

Ambasador Kine u Beogradu Vei Đinghua
 

Prošle godine dve zemlje su povećale razmenu i saradnju u trgovinskoj oblasti, istakao je on u intervjuu sutrašnjem "Blicu".

 

"Tokom posete predsednika Tadića Kini, naše dve strane su potpisale okvirni sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji u oblasti infrastrukture. Kineska korporacija za puteve i mostove i kineska korporacija za izvoz i uvoz opreme su odvojeno potpisale predugovore sa srpskom stranom za projekte mosta Zemun-Borča i revitalizaciju i izgradnju termoelektrane Kosotolac", podsetio je Vei.

 

Rešenje za Kosmet samo uz pregovore

"Smatramo da je put pregovora srpske strane i kosovskih privremenih institucija jedini način za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja. Kina je zemlja koja se rukovodi jednakim principima prema celom svetu. Njena podrška Srbiji nije samo zbog tradicionalnog prijateljstva, već i radi očuvanja međunarodnog prava i normi međunarondih odnosa, a radi očuvanja autoriteta UN", poručio je kineski ambasador.

Kineska auto-industrija Dong Feng i srpska fabrika automobila FAP u Priboju završile su pripremne radove na projektu saradnje, istakao je on i izrazio uverenje da će na osnovu dobre realizacije adekvatnih projekata u budućnosti više kineskih kompanija investirati u Srbiju. Ambasador Vei je naglasio da Kina ima dosledan i kategoričan stav po pitanju Kosova.

 

"Bez obzira naprilike u bilateralnim i multilateralnim odnosima, Kina uvek podržava napore Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odlučno insistira na očuvanju međunarodnog prava i normi međunarodnih odnosa, kao i Rezolucije 1244 Sveta bezbednosti UN", istakao je on.

 

Podsetivši da je Kina predala pisani izveštaj Međunarodnom sudu pravde po pitanju legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i učestvovala u raspravi po tom pitanju, kineski ambasador je rekao da je to je prvi put da Kina učestvuje u pismenoj i usmenoj raspravi Međunarodnog suda pravde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here