exposerbia.rs
Važan svaki gost: Navala se tek očekuje

Paviljon Srbije na svetskoj izložbi EXPO u Dubaiju proslavio je istovremeno Novu godinu i posetu jubilarnog polumilionitog gosta. Posetioce privlače kreativnost, prelepa tradicija i zamamna istorija, ali pre svega nove tehnologije čiji su autori naši ljudi, a koje su donedavno bile predmet mašte autora naučnofantastičnih filmova.

Znanje koje krasi Srbiju dovodi i svetske biznismene u potrazi za novim partnerima i poslovima, ali nije promaklo ni medijima.

Tako je Si-En-Enu na arapskom jeziku zapao za oko poljoprivredni robot Biosens instituta iz Novog Sada. U opširnom prilogu, ova TV stanica čitavom arapskom svetu prikazala je viziju budućnosti gde će senzori biti postavljeni na robote i satelite, osetiti stanje biljke i pomoći joj da bolje raste. Industrijski prototip uređaja, Plant-O-Meter Instituta Biosense, posetioci u Dubaiju ugledali su još u oktobru, ali on ne prestaje da privlači pažnju. Ovaj robot je kao ogledni primer postavljen pored biljke koja vene i uz pomoć specijalnih senzora tačno meri koliko joj je potrebno vode, zaliva je i ona naočigled posetilaca ponovo počinje da živi.

Tema i razmena studenata

Roboti poput ovog Biosensa imaju široku primenu u poljoprivredi interesantni su Emiraćanima jer oni u pustinji imaju plantaže povrća pod plastenicima koje navodnjavaju kap po kap i menjaju mikroklimu, a svi posetioci mogu da se uvere kako su pošumili deo pustinje oko izložbenog prostora.

Naučna i tehnološka dostignuća poput ovog preporučuju saradnju sa Srbijom i u obrazovanju. Tako je naša delegacija posetila multiuniverzitetski kompleks Dubai International Academic City i predstavila srpske naučno-obrazovne projekte i mogućnosti za razmenu studenata i znanja, zajednička istraživanja i poslovnu saradnju. Sagovornici su bili predstavnicima američkog Univerziteta u UAE, Australijskog međunarodnog univerziteta Curtin i S. P. Jain škole globalnog menadžmenta.

Otvoren put trgovcima

Kompleks Dubai Academic City čini više od 30 univerziteta, visokoobrazovnih institucija i istraživačkih centara. Od toga je sedam koledža izrazilo zainteresovanost za saradnju sa srpskim naučno-obrazovnim institucijama i kompanijama koje posluju u sferi obrazovanja.

EXPO u Dubaiju traje do aprila. Srpski paviljon je po poseti već rame uz rame s velikim državama i dolazi sve više gostiju. Na redu je druga od šest tema kojima će biti predstavljena moderna Srbija, a to su trgovinske mreže. Svetu će biti prikazan naš izuzetan geografski položaj, dobra povezanost direktnim letovima, kao i plovni putevi koji obezbeđuju vezu s glavnim morskim lukama preko Dunava. Najveće investicione potencijale uključuju proizvodnju hrane i poljoprivredu, informaciono-komunikacione tehnologije, turizam, hemijsku industriju, auto-industriju i nekretnine, te se pravi poslovni rezultati tek očekuju.

Naučna saradnja: Akademski grad u Dubaiju

Besprekorna organizacija

Kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog sektora naše zemlje predstaviće svoje proizvode, usluge i projekte, kao i mogućnosti za međunarodnu saradnju na 8. tematskoj nedelji Poljoprivreda i prehrana od 12. do 20. februara u Dubaiju. Organizator je Privredna komora Srbije, a članovi privredne delegacije imaće priliku da posete i sajam prehrambene industrije Gulfud. Svim učesnicima obezbeđeni su besplatan let, smeštaj po povlašćenim cenama, kao i korišćenje Biznis haba Srbije u slobodnoj zoni Južni Dubai, gde će se sresti s potencijalnim partnerima.

Fakultet za igrice

Svetski naučno-tehnološki hit u poslednjih mesec dana bilo je predstavljanje metačoveka Lepenskog vira. Da podsetimo, lice čoveka koji je umro pre 10.000 godina rekonstruisano je na osnovu skeleta, a dalje su od naučnika posao preuzeli predstavnici srpske industrije video-igara i omogućili posetiocima komunikaciju s drevnim čovekom koji im je uzvraćao osmehom, ljutnjom ili im namigivao.

Ovo je u najboljem svetlu predstavilo IT sektor za koji se, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, očekuje da će do 2030. izvoziti u vrednosti od 10 milijardi evra godišnje. Inovacioni projekti idu preko platforme Srbija stvara, koja je predstavila još jedan projekat po kome će naša zemlja biti prva u svetu.

Naime, reč je o namenski građenom Gejming selu i gejming arenisa 10.000 mesta za velike sportske i esport (takmičenja u elektronskim igrama) turnire. Esport je već uzeo maha i takmičari prelaze u druge timove za velike iznose kao fudbaleri.

U sastavu Gejming sela, pored arene, nalaziće se i luksuzan hotel, nekoliko sportskih terena, olimpijski bazen, spa centar, poslovni prostor, upravnu zgradu, pa čak i Fakultet za sport i gejming. Relog Media, najveća esport produkcijska kuća na Balkanu, premijerno je u paviljonu Srbije u Dubaiju predstavila ovaj projekat.

Milutin Pećić, generalni direktor Relog medija objašnjava da eksport doprinosi ekonomiji zemlje i da je važno da Srbija zauzme svoje mesto u ovoj najbrže rastućoj industriji na svetu čije su razmere skoro nesagledive.

– Gejming je druga najveća industrija na svetu, odmah posle vojne, i na svetskom nivou zarađuje više nego filmska i muzička industrija zajedno.

– Zamislite samo kolika će dobit biti za našu zemlju nakon četiri turnira koje planiramo da organizujemo sledeće godine. Oni će doprineti rastu ekonomije, ali i većoj turističkoj vidljivosti naše zemlje. Otvaranjem ovog Gejming sela, Srbija se pozicionira ne kao regionalni, već svetski lider u ovoj oblasti – zaključio je Pećić.

Odbrojavamo uz “Kalašnjikov”

U svetskoj promociji Srbije i njenih mogućnosti u Dubaiju veliku ulogu odigrali su umetnici, a vrhunac se očekuje za doček srpske Nove godine 13. januara kad će nastupiti “jedna od najvećih legendi, poglavica balkanske muzike, i tvorac najvećih hitova koji ruše sve granice, globalni superstar, Goran Bregović”.

“Očekujemo vas da uz pesme ‘Kalašnjikov’, ‘Mesečina’, “Ružica’, ali i mnoge druge poznate hitove tradicionalno ispratimo staru i poželimo dobrodošlicu novoj srpskoj godini. Ukoliko nikada niste iskusili ovaj tradicionalni praznik, spektakl Gorana Bregovića u vama će probuditi potpuno nov doživljaj. Mi već odbrojavamo”, piše u pozivnici.

“Ženidba Dušanova” za sva vremena

Svi nacionalni paviljoni u Dubaiju namenjeni su ostvarivanju komercijalnog uspeha kompanija zemalja koje se predstavljaju. Naravno, osim video igara i popularne muzike, predstavljeni su i sadržaji tradicionalne umetnosti, namenjeni ozbiljnim poslovnim ljudima kojima se određena zemlja predstavlja.

Srbija organizuje i izložbe, koje mogu da vide ne samo oni koji kroče nogom u paviljon već i svi znatiželjnici širom sveta to mogu virtualno da učine i prošetaju hodnicima preko kompjutera. Tako je već predstavljen Paja Jovanović (1859 – 1957), koji je zahvaljujući nesumnjivom daru i velikom radu, kao i probuđenom interesovanju Evrope za Orijent u 19. veku, brzo je stekao brojne poklonike širom sveta. Delo Paje Jovanovića je ogromno u svakom pogledu sa scenama iz života balkanskih naroda i istorijskim kompozicijama poput “Seobe Srba” ili “Takovskog ustanka” i “Ženidbe cara Dušana” koje su vaspitavale generacije.

Predstavljena su i dela najznačajnije srpska slikarke s početka 20. veka i pionira ratne fotografije na Balkanu Nadežde Petrović. Gostima je objašnjeno da je njeno slikarstvo išlo u korak s tada aktuelnim pravcima, uz poruku da ne propuste priliku da posete ovu sjajnu izložbu.