A. Čukić
Pripadnici vojske Srbije

General-pukovnik Nebojša Pavković predvodio je odbranu na Kosovu tokom agresije NATO na SRJ. U razgovoru za “Vesti” legendarni komandant Treće armije tvrdi da je Vojska Srbije danas lider u regionu.

Otvoreno podržavate aktuelni režim u Srbiji. Zbog čega?

– Ako se sećate, prošle godine sam sve pripadnike Treće armije i svoje saborce pozvao da podrže politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Zašto sam to učinio? Prvo, do pre samo petnaestak godina mi nismo smeli ni mogli da govorimo o našoj herojskoj odbrani otadžbine, jer je to bila zabranjena tema. Tek sa dolaskom Vučića počela je da se odaje pošta našim poginulim saborcima, a danas se o našoj Vojsci piše i govori u medijima, o herojima sa Košara i Paštrika, podižu spomenici i dodeljuju ulice. Drugo, sve do dolaska ove vlasti, svi ministri odbrane su bukvalno razarali vojsku, penzionisali najsposobnije strešine i uništavali borbenu tehniku koja je još mogla da se koristi, ali i potpuno nove borbene sisteme. Njihov cilj je bio da našu zemlju ostave bez vojske kojoj naš narod najviše veruje i da zemlju učine zavisnom od stranih mentora i njihovih armija.

Ipak, ima i kritika?

Upravo današnji kritičari ponosili su se topljenjem tenkova i gaženjem i uništavanjem pušaka i PA sitema Strela 2-M… Za razliku od njih, predsednik Vučić je počeo da stvara novu modernu Vojsku i uspeo je da je modernizuje u rekordnom vremenu, i dovede na nivo najjače i najsposobnije u regionu. Vojsku Srbije danas moraju da respektuju, ne samo vojske zemalja u našem okruženju već i šire. Naravno, on to ne bi mogao sam, već uz podršku koju ima od cele Vlade Srbije, a posebno aktuelnog ministra odbrane.

Mnogi se neće složiti sa vama, posebno kada je reč o ministru odbrane Aleksandru Vulinu?

– Moram da priznam da mi nije jasno zbog čega, kada je, za Vojsku i sistem odbrane uradio neizmerno više od svih prethodnika. Koji je to od prethodnih ministara odbrane, iz redova sadašnjih kritičara bio bolji od njega? Šta su to oni dobro za Vojsku uradili, osim što su je lišili kvalitetnih kadrova i potpuno je srozali? Za razliku od njih, Ministri Gašić i Vulin su podelili više ključeva od stanova za pripadnike vojske i njihove porodice nego svi ministri u poslednjih 20 godina. Ako analiziramo šta je vojska sve dobila sa ministrom Vulinom, videćemo široku lepezu napretka od reorganizacije, nove doktrine, modernizacije sistema komandovanja na svim nivoima, modernizacije sistema veze, opremanja najmodernijom borbenom tehnikom, i domaće proizvodnje, opremanje borbenom avijacijom i helikopterima, unapređenja borbene obuke i međuarmijske saradnje, unapređenja u oblasti vojno-izdavačke delatnosti, izgradnji vojne infrastrukture…

Komandanti za primer

General Pavković kaže da je ministar Vulin sve ostvario uz umešno i efikasno komandovanje Vojskom, na čijem je čelu jedan moderan, savremen načelnik Generalštaba.

– General Mojsilović, koji je sa svojim saradnicima, generalima Cvetkovićem, Jovanićem, Radosavljevićem i drugima, za kratko vreme uspešno izvršio sve zamisli vrhovnog komandovanja. Sigurno je da su tome doprineli i komandanti i komandiri na svim nivoima komandovanja, kao što je komandant Kopnene vojske general Simović, ali i mnogi drugi. Srbija se može već sada ponositi svojom vojskom i ljudima koji je vode.

Ne plašim se kritike

– Znam da moji stavovi o Vojsci neće kod svih u Srbiji naići na razumevanje. To me ne brine, jer sam u poziciji da sa distance i neopterećen svakodnevnim političkim događajima pratim šta se događa oko vojske, i ko je za to zaslužan. Zbog toga ću uvek od njih tražiti, s punim pravom, da stanu uz ljude kojima su vojska i Srbija u srcu, predsednika Vučića, ministra Vulina i načelnika Generalštaba generala Mojsilovića. Najvažnije od svega je da se Vojska Srbije već izdigla iznad svih dnevno-političkih priča i trenutno je najbolja u regionu. Naš narod može da računa na Vojsku Srbije kao garanta sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta Srbije.

Nije bilo tajnog plana

Pavković ističe da nikad nije postojao plan da se 1999. godine vojska “odmetne” i ne sprovede naređenje o povlačenju sa Kosova.

– Nije bilo razmišljanja u Komandi Treće armije i njenim jedinicama da se odbije naređenje Vrhovne komande o izmeštanju jedinica sa Kosmeta. To nije u tradiciji srpske Vojske, a takva odluka ne bi rešila problem jer bi NATO nastavio sa bombardovanjem što bi prouzrokovalo velike žrtve – kaže general Pavković.

Poštovati Rezoluciju 1244

Nebojša Pavković kaže da Srbija treba da insistira na Rezoluciji 1244, ali da je Vojno-tehnički sporazum te 1999. godine trebalo da umesto vojnih, potpišu politički zvaničnici.

– I danas sam ubeđen da je trebalo da predstavnici države budu potpisnici sporazuma, a vojnici isključivo savetnici u pripremanju tog dokumenta. Tim više što ni tada nisam bio siguran da će se ispoštovati odredbe toga sporazuma oko razoružavanja OVK i omogućavanja povratka srpskog stanovništva. Te moje sumnje su se obistinile, jer praktično ništa od potpisanog nije izvršeno. Ipak, bez obzira na to, Rezolucija 1244 je osnov za rešavanje svih problema na Kosmetu. Na doslednoj primeni tog dokumenta treba insistirati, pre svega u Savetu bezbednosti UN. Ne radi se samo o povratku naših snaga bezbednosti na Kosmet, to je sadašnjoj situaciji nevažno. Bitne su ostale odredbe ovog dokumenta na kojima niko ne insistira – kaže general Pavković.