V. NESTOROVIĆ/LIČNA ARHIVA
LEPOTICE IZ BELINCONE: Mlađi ansambl udruženja "Sveti Sava"

Dugo planirana i sa nestrpljenjem iščekivana priredba udruženja Vidovdan iz Vićence konačno je održana na radost domaćina i svih gostujućih udruženja naših sunarodnika iz Evrope.

U Barbaranu, nedaleko od Vićence, na priredbi “Srbija u srcu” koja je održana treći put, orila se pesma i tresla se pozornica od razigranih folkloraša, kolo je ujedinilo sve prisutne. Iz Švajcarske su stigla dva udruženja “Desanka Maksimović” iz Lugana i “Sveti Sava” iz Belincone. Iz slovenačke Postojne doputovali su stari prijatelji, članovi KUD-a “Nikola Tesla”. Drugi put u posetu Vidovdanu došli su i folkloraši SKC “Stevan Mokranjac”, ovaj put sa ansamblom veterana. Svi oni su u italijansku pokrajinu Veneto doneli srpsku tradiciju i rodoljublje.

Goste je dočekivao najstariji član udruženja Velimir Milošević, koga svi iz milošte zovu Deda. On je svima nazdravio čašicom domaće rakije koja je specijalno za ovu priliku stigla iz Srbije. Svetlana Stanojlović je bila zadužena za program, vodila ga je skoro profesionalno, što su mnogi gosti potvrdili i pohvalili njen trud. Program je počeo pesmom “Vidovdan”, koja je himna udruženja, a na tu pesmu je Vladiša Buzejić, predsednik udruženja, napravio koreografiju, tako da su se ujedno predstavili i folklornom numerom.

RAZIGRANI MOMCI: Srednji sastav SKU “Desanka Maksimović”

Bina na kojoj su nastupali folklorni ansambli bila je okićena ćilimima, ukrašena cvećem i zastavama, našom i zemlje domaćina. Čuo se smeh, orila se pesma, čuo se zveket čaša pri nazdravljanju gostiju i domaćina, prijatelja, poznanika, rođaka, komšija. Zdravice su bile na usnama onih raspoloženijih. Divan ugođaj, lepi utisci, srdačni odnosi, jednostavno otadžbina u malom na jednom mestu.

DOČEKIVAO GOSTE: Velimir Milošević Deda (levo)

Domaćin, prema oceni gostiju, nije omanuo ni u čemu, iako je skup bio baš veliki, pa nije lako sve organizovati bez i najmanjeg propusta.

DOMAĆINI: Članovi Vidovdana su zaigrali uz istoimenu pesmu

– Dugo iščekivana, planirana i željena priredba konačno je održana, a sa zebnjom smo je čekali pre svega jer nismo znali šta će biti sa virusom, hoće li nam dozvoliti da se okupimo. Onda smo strahovali da nešto ne iskrsne u poslednji čas, jer se već dva puta baš to desilo. Prema rečima naših gostiju, a oni su nam važni, svi su otišli srca punog Srbije, a to je i bio naš prevashodni cilj, da Srbiju što više učvrstimo u našim srcima, da Srbiju donesemo u Italiju. Uloženo je mnogo truda, vremena i energije, pogotovu što nas ima manje nego prethodnih godina. Ali smo više nego zadovoljni – uz osmeh olakšanja govori Vladiša Buzejić, predsednik Vidovdana.

POSETILI I VERONU: Saša Božinović (prvi sleva) i folkloraši iz Beča

Gosti potvrđuju njegove reči i zahvaljuju domaćinima. Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac”, prvo nam kaže da je sve bilo super.

– Zahvaljujemo Vidovdanu od srca na svemu, na organizaciji, toplom prijemu, na divno organizovanom turističkom obilasku znamenitosti Vićence. Sve je bilo na zavidnom nivou. Mogu iskreno da kažem, bez preterivanja, da se udruženje Vidovdan pokazalo kao odličan i pravi domaćin. Naša saradnja je počela pre pet godina i nadam se da ćemo na jesen uspeti da im se revanširamo i ugostimo ih u Beču istim prijemom i istom ljubaznošću, kao oni nas – ističe Božinović.

ATRAKTIVNA KOREOGRAFIJA: Veterani “Mokranjca”

Marija Miladinović, predsednica Srpskog kulturnog udruženja “Desanka Maksimović” iz Lugana, koje je stiglo sa čak tri folklorna ansambla, takođe zahvaljuje domaćinima na gostoprimstvu i predivnom druženju.

Prvi ansambl SKU “Desanka Maksimović”

– Ova manifestacija je oživela duh Srbije i ponovno druženje društava iz više zemalja koja su se srela u Vićenci. Hvala im na toplom dočeku i divnoj atmosferi, sa nestrpljenjem iščekujemo sledeće druženje – kaže Marija Miladinović.

Najmlađi folkloraši iz Lugana

Posle bogatog kulturno-umetničkog programa prisutne je uveseljavao orkestar Evropa. Domaćini i gosti su zajedno poveli kolo i do ponoći neumorno igrali.

VICEVIMA SVE ZASMEJAO: Gojko Lazić

Dogovorena nova druženja

Gojko Lazić iz udruženja “Nikola Tesla” iz Postojne je na neobičan način učestvovao u programu, publiku je nasmejao vicevima.

– Znam da su se domaćini mnogo umorili oko pripreme ovako divne priredbe. Samo oni koji rade slične stvari znaju koliko truda i energije je bilo potrebno za sve što su uradili. Ja im poručujem: Hvala za vaše gostoprimstvo. Stvarno ste nas lepo ugostili. Vi ste uradili veliki posao. Samo oni koji traže dlaku u jajetu uvek će je naći. Mi to razumemo, jer i mi puno radimo i trudimo se. Samo hrabro napred. Put dug 1.000 km se začne prvim korakom. Naš rad je maraton – rekao je Lazić, koji je rodom iz Blatnice kod Teslića.

PREZADOVOLjNI: Gosti iz Postojne

Njegovo mišljenje deli i Miloš Demonjić, predsednik udruženja iz Postojne.

– Naši utisci su veoma pozitivni, bilo je vrlo lepo druženje; prezadovoljni smo i izletom u Veronu, mnogi su bili prvi put; bilo je prelepo, žao nam je što nije bilo više vremena da vidimo još neke znamenitosti. Na priredbi je bilo predivno, upoznali smo i članove društava iz Švajcarske i Austrije i već smo dogovorili i sa njima neka nova druženja i putovanja. Ovo je još jedan pokazatelj koliko nas ovakva druženja zbližavaju i koliko nas folklor ujedinjuje i stvara neka nova prijateljstva. Nadam se da ćemo imati priliku da i mi ponovo ugostimo Vidovdan, nastavimo naše druženje i trajno prijateljstvo. Domaćini su se zaista potrudili.

Prvi ansambl iz Belincone

Vredelo je doći

Udruženje “Sveti Sava” iz Belincone uzvratilo je posetu Vidovdanu koji je 1. februara 2020. gostovao kod njih.

– Sve čestitke domaćinima. Prvo, vrlo lepo su nas dočekali, proveli smo se lepo, bilo je izvanredno. Nadam se da smo i mi sa naše strane ispunili očekivanja domaćina. Mi smo saradnju započeli 2020. godine, ali nažalost, korona je prekinula naše druženje. Sada smo došli sa dva ansambla. Moram još jednom da istaknem, lepo smo dočekani i, zaista, svaka čast domaćinima, nadam se ponovnom druženju. Put jeste bio malo dalji, ali se isplatio – istakao je Željko Milićević, predsednik udruženja “Sveti Sava”.

“ODAKLE SI, SELE”: Damjan i Sofija

Sofija peva i piše

Sofija Vukić iz Lugana je otpevala pesmu “Odakle si, sele”, a na harmonici ju je pratio Damjan Milanović. Sofija, članica SKU “Desanka Maksimović”, predstavila se i kao pisac, jer je pre nekoliko meseci objavila svoju prvu knjigu, o čemu su “Vesti” pisale. Na ovoj priredbi Sofija je potvrdila da je već u pripremi i druga.

Komšije

Na priredbu su došli i predstavnici nekoliko srpskih udruženja iz regije Veneto. Pre svega bile su tri dame: Biljana Vasić, predsednica udruženja SKZ Arzinjano, Gorica Stevanović, predsednica udruženja Kapija Šumadije, i Dušica Lalić, predsednica Duge iz Montekio Mađorea. Željko Marković je bio predstavnik udruženja Mladost iz Loniga.

Italijani pomagali

Vidovdanu je priskočilo u pomoć i lokalno italijansko udruženje Pro Colli iz Barbarana. Članovi tog udruženja angažovali su se oko služenja gostiju, a trebalo je nahraniti i napojiti 400 gostiju.

Edoardo Gibelato je jedan od onih koji su bili neumorni.

– Sa udruženjem Vidovdan sarađujemo već nekoliko godina. Pomažemo kad imaju priredbe, a i oni pomažu nama. Mi smo bili i prethodna dva puta kada je organizovana ovako velika manifestacija. Mislim da je uzajamna saradnja ključ prijateljstva.

Palačinke

Kroz otvorene prozore širio se miris hrane i bogate trpeze. Sve je bilo spremljeno na domaći način, sve ukusno da otvara apetit i podseća na domovinu. Palačinke sa plazma keksom su bile posebna radost za nepce.

Vladiša Buzejić (prvi sleva) je gostima uručio zahvalnice

Na redu je slava

– Odmorićemo se malo posle ove priredbe, a onda počinjemo sa pripremama za slavu udruženja 28. juna. Uhvatili smo ritam i dok nas drži adrenalin idemo napred. Koristim priliku da zahvalim svim članovima na trudu, radu, saradnji i strpljenju oko pripreme i organizacije ovako velikog skupa, kao i našim sponzorima – navodi Vladiša Buzejić, koji je predstavnicima gostujućih udruženja uručio zahvalnice i prigodne poklone.