pixabay.com

U Srbiji su i dalje najtraženiji trgovci, IT stručnjaci i mašinci, pokazuje kratki presek objavljenih oglasa na sajtu Poslovi.infostud.com u prvih osam meseci ove godine

Najtraženije pozicije van IT oblasti su bile prodavac, komercijalista, vozač, magacioner, telefonski operater i administrativni radnik. Ovo su ujedno i pozicije na koje su kandidaati u najvećem broju i konkurisali.

Podaci kao i 2018, govore da je na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže doći do kadrova iz oblasti nege lepote frizera i kozmetičara, pa ugostiteljstva kuvara,mesara, pekara, građevine armirača, zidara i mašinstva, autolimara, stolara, metaloglodača.

U potrazi za poslom u većoj meri bili kandidati sa završenom višom školom, fakultetom i masterom, nego kandidati sa srednjom.

Iako su njih poslodavci u većoj meri tražili to i dalje nije smanjilo kriterijume, pa je  skoro 7500 oglasa za posao bilo na stranom jeziku, gde je poslodavac tražio poznavanje stranog jezika na kom je oglas napisan. Za oko 7.000 oglasa bio je u pitanju Engleski jezik, dok su se u manjoj meri tražili Mađarski, Nemački i Ruski.

Analiza objavljenih konkursa u 2019. pokazuje da je došlo do ponovnog porasta broja oglasa na ovom sajtu.

U prvih osam meseci 2018. godine ih je bilo 27.689 aktivnih oglasa, dok je po isteku meseca avgusta ove bilo objavljeno 32.402 što je povećanje za 17 odsto. Sa porastom broja oglasa za posao u prvih osam meseci ove godine povećao se za skoro tri odsto broj kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije. U prvih osam meseci ove godine konkurisalo preko 172.000 kandidata – navode oni.

U IT oblasti, kako kažu, najtraženiji su bili: JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk  Support, NET Developer i PHP Developer.

1 COMMENT

  1. kad su rasturili Pupin sad im trebaju strrucnjaci. Evo ih svudas po svetu pa ih platite pa ce se vratiti. Misli Vucic da moze da dobije experta za 300 evra mesecno. To liru moze da prodaju u Srbiji penzosima. Plati pa ces dobiti strucnjake. Manje kradi pa ces imati para da platis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here