Srbija treba da plati odštetu Hrvatskoj

0

Beta/Hina/L. S. D./DS
Tužbom za genocid Hrvatska može da traži odštetu: Ivo Josipović
 

“Ne postoji međunarodnopravni mehanizam kojim bi se Srbija primorala da isplati ratnu odštetu Hrvatskoj, ali smatram da to treba da uradi. Tužbom za genocid možemo, u slučaju povoljne odluke Međunarodnog suda, da tražimo odštetu, ali ne celokupnu, već samo onu proisteklu iz genocida“, istakao je Josipović.

On je, odgovarajući na pitanja čitalaca Večernjeg lista istakao i da je podneo zahtev za ispitivanje ustavnosti zakona koji sprečava transfer hrvatskog branitelja Veljka Marića iz Srbije u Hrvatsku.

“Marić je pred sudom u Srbiji, a ne pred Hrvatskim sudom zbog odluke vlade HDZ da zakonom uskrati pravni značaj svakoj optužnici nadležnih tela u Srbiji. Sa bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem sam postigao dogovor da svako sudi svojim državljanima i time bi se postupak protiv Marića vodio u Hrvatskoj, ali zbog navedenog zakona Srbija ne pristaje na sporazum kojim bi se našim državljanima sudilo u Hrvatskoj. Zato sam pokrenuo zahtev za ispitivanje ustavnosti zakona jer on sprečava transfer Marića i njegovog predmeta u Hrvatsku, ali Ustavni sud još nije doneo odluku“, zaključio je Josipović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here