youtube.com/RTS emisija Dozvolite

Koliko Srbija ima tenkova vojna je tajna, ali sudeći prema mapi koja kruži društvenim mrežama, Srbija posle Rusije i Grčke ima najviše tenkova u Evropi, piše „Blic“.

List na svom sajtu navodi da je na društvenoj mreži Tviter osvanula mapa Evrope na kojoj je prikazano koliko koja država ima tenkova na 100.000 stanovnika.

Prema toj mapi, Srbija je na trećem mestu na starom kontinentu pošto ima 9,17 tenkova na 100.000 građana, navodi „Blic“.

Na prvom mestu je Rusija sa 14,1 tenkom, a na drugom Grčka sa 12,35 na 100.000 stanovnika.

Ako se uzme u obzir najčešći podatak da Srbija ima sedam miliona stanovnika, to bi trebalo da znači da Srbija ima 642 tenka, izračuno je „Blic“.

U Ministarstvu odbrane, međutim, demantuju da Srbija ima 9,17 tenkova na 100.000 stanovnika.

„To nije tačan podatak, ali ne možemo da vam kažemo koliko imamo tenkova“, poručili su u ministarstvu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, međutim, ističe da je istina da Srbija ima najviše tenkova u regionu, ali i on za „Blic“ kaže da naša vojska raspolaže sa 251 tenkom.

„Treba napraviti razliku između tenkova koji se nalaze u skladištima, onih u jedinicama i onih koji su najviše aktivni na obukama. Mi imamo četiri bataljona sa po 53 tenka: u Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Nišu i Vranju. Uz to imamo još tenkova na Pasuljanskim livadama i u Centru za obuku u Požarevcu. Kad se sve sabere 251 tenk ,što je imresivan broj u odnosu na mnoge zemlje“, naglašava Radić.

Kako kaže, Mađarska, Severna Makedonija, Bugarska, BiH pa čak i Francuska imaju samo po jedan bataljon sa tenkovima.
„Donedavno smo imali isti broj tenkova sa Nemačkom. To je kod nas zaostavština od ratova zbog kojih smo ostali zamrznuti u pogrešnom sistemu vrednosti dok savremene vojske smanjuju broj tenkova“, objašnjava Radić.
„Blic“ dodaje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije još 30 tenkova T-72 iz Rusije koji će stići kao deo donacije koja se još sastoji od šest borbenih aviona Mig-29 i Mig-30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here